Начало Здравна медиа Здравни новини Пет квартала в София излизат на протест заради силно замърсения въздух

Пет квартала в София излизат на протест заради силно замърсения въздух

Пет квартала в София излизат на протест заради силно замърсения въздух - изображение

Пет квартала от София излизат във вторник на протест заради изключително замърсения въздух – „Красна поляна“, „Оборище“, Западен парк“, „Овча купел“ и „Младост“. Фините частици в тези райони са не само над максималната норма, но дори са опасни за здравето и живота на жителите. Според хората основна причина за това положение са Виетнамските общежития.

Протестът ще бъде с начален час 19:00 ч. в пет локации на столицата.

Проблемът с мръсния въздух е в цялата столица, но в тези квартали ситуацията ескалира.

При норма 50 микрограма ФПЧ и препоръка да не се излиза от дома при над 300 микрограма ФПЧ, всички хора от „Овча купел“ живеят при стойности от 500 микрограма. Отбелязвам, че има случаи от 1500 и 1600 микрограма“, коментира жител на „Овча купел“ в интервю пред bTV.

Протестиращите обясняват, че и в зимните дни ситуацията се влошава, като най-непоносимо е в следобедните часове и вечерите. Хората често излизат с маски, но това не решава проблема.

Жителите сочат за основен виновник т.нар. Виетнамски общежития, където редовно се горят автомобилни гуми, пластмаса, дрехи и различни отпадъци. От това страдат ежедневно кварталите „Овча купел, „Западен парк“ и „Красна поляна“.

Според протестиращите общината не изпълнява ангажимента си в отстраняване на постройките. Те настояват за поставянето на 3 измервателни станции пред Виетнамските общежития, в „Овча купел” и „Западен парк”.

Фините прахови частици са основен замърсител и причинител на редица заболявания. Те са отговорни за отключване и засилване на алергии, дихателни смущения, астматични пристъпи, възпалителни процеси при децата и дори рак на белия дроб. Специалисти поясняват, че колкото по-малки са частиците, толкова по-дълбоко проникват в белите дробове. Счита се, че те въздействат и на заболявания на сърцето и кръвообращението.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: btvnovinite.bg
Снимка: dnevnik.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниЗдравни съветиНормативни актовеАлт. медицинаЛайфстайлСнимкиСоциални грижиИсторияАнкетиЛеченияПатологияСпортФизиология