Начало Здравна медиа Здравни новини Пет отделения на МБАЛ – Асеновград генерирали загуба за миналата година

Пет отделения на МБАЛ – Асеновград генерирали загуба за миналата година

Пет отделения на МБАЛ – Асеновград генерирали загуба за миналата година - изображение

След представен отчет от страна на управителя на МБАЛ – Асеновград става ясно, че половината от базисните отделения на болницата работят на загуба. Ръководителят д-р Иван Червенков заяви, че с близо 45 000 лв. загуба е приключило за миналата година Второ вътрешно отделение, акушеро-гинекологичното е със 105 000 лв. назад, ОАИЛ – с 540 000 лв., Отделението по спешна медицина е натрупало загуба от 168 000 лв., а това по педиатрия – 1600 лв.

Обяснението на управителя е, че ситуацията се дължи на въведените лимити, които се изчерпват обикновено около 20-то число и след него лечението на всеки приет пациент е за сметка на болницата. Друга основна причина са частните структури, които упражняват своята дейност на територията на лечебното заведение и пренасочват болните. Затова пред ръководството на асеновградската болница стои въпросът как да намери странични източници на финансиране. За целта ще се обърне по-голямо внимание на кешовите плащания от т.нар. самонасочили се пациенти, неосигурени, за избор на екип и т.н.

В приоритет се превръща изграждането на стандарти за качествено обслужване и комуникация, на професионализъм, както и вкарването на иновативни методи и диагностика. "За да достигнем до равнището на едно съвременно лечебно заведение за болнична помощ, са необходими не само средства, но и време, търпение и промяна в мисленето и поведението на голяма част от персонала“, смята д-р Червенков.

В момента работещите в МБАЛ – Асеновград са 322 души, от които 81 са лекари. От тях 24-ма са под 35-годишна възраст, а 17 специалисти провеждат своята специализация там. В лабораторията на болницата са направени 336 000 изследвания през 2017 г., с новия ехограф, закупен през 2017-а, са извършени 300 ехографии. За една година през лечебното заведение са преминали почти 20 000 болни, от които над 2700 са били под 17 г., а повече от 8600 са приети по спешност. Около 11 000 души са били лежащо болни. В спешното отделение са прегледани най-много пациенти с травми, сърдечносъдови и белодробни заболявания и отравяния.

През 2017 г. асеновградската болница е проверявана повече от 20 пъти от различни контролни и надзорни органи. Задълженията към доставчици възлизат на близо 203 000 лв., които към началото на 2018-а не са погасени изцяло, но не са и просрочени. Дружеството приключило годината с печалба от близо 6000 лв. В съпоставка приходите на „Медицински център 1“, който ползва същата сграда, са 817 000 лв., а разходите му - 806 000.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: actualno.com
Снимки: medicalnews.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияЗаведенияПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиЛеченияИзследванияСпорт