Начало Здравна медиа Здравни новини Пловдив бе домакин на националната среща на невролозите

Пловдив бе домакин на националната среща на невролозите

Пловдив бе домакин на националната среща на невролозите  - изображение

Третата Национална среща на невролозите постави на фокус лечението на болните от исхемичен мозъчен инсулт.

Един от основните изводи на форума е, че мозъчните заболявания продължават да бъдат водещата причина за смъртността у нас. В същото време медиците отчитат ръст от 84% на интравенозните тромболизи и по-голям брой лечебни заведения, които приемат и лекуват хора с инсулт. Ако през 2017-а те са били 18, то през 2018 г. вече са 37.

Над 200 специалисти се включиха в събитието, организирано от дружеството по неврология и обсъдиха диагностиката и лечението на мозъчните заболявания, националния консенсус за профилактика и новите методи за лечение на инсулт. Тема на дискусии и анализ беше и постигнатото през 2018 г.

Сред другите важни теми, които концентрираха вниманието на медиците, бяха свързаните с провеждането на тромболитичната и ендоваскуларна терапии и образната диагностика.

Мозъчните инсулти са сред най-разпространените заболявания в света, а България е на едно от първите места по смъртност от тях. Данните показват, че през 2018-а инсулт са получили 49 717 души у нас.

Академик Иван Миланов, който е начело на дружеството на невролозите, смята, че резултатите носят надежда, защото осъществените през 2018-а тромболизи, които свеждат до минимум риска от трайна инвалидизация, когато са приложени в първите четири часа, са се повишили с 84% в сравнение с предходната година. Болниците, които лекуват инсулт, са разположени в 20 области като без покритие остават осем. „Това показва, че сме близо до покриването на критериите на Европейската организация за инсулти“, заяви академик Миланов и напомни, че въпреки това все още има места в страната, които са извън изискването за достъп на пациента до 45 минути.

Академикът представи данни, според които, въпреки че се увеличава, интравенозната тромболиза продължава да бъде под 2%. Препоръките са поне 5% от пациентите да бъдат лекувани по този начин.
Мнение и опит по време на форума споделиха едни от най-добрите специалисти, сред които проф. Димитър Масларов, проф. Параскева Стаменова, доц. Станимир Сираков, доц. Николета Трайкова, доц. Николай Топалов, до. Росен Калпачки, както и д-р Радослав Райчев, който работи в САЩ и в д-р Филип Киров, който в момента е част от екипа на Viborg Regional Hospital в Дания.

трета национална среща на невролозите

На конференцията стана ясно още и това, че страната ни е последната от Европейския съюз, която въвежда лечението в случаи на инсулт чрез механична тромбоектомия. И въпреки закъснението резултатите не отстъпват на постигнатото от други центрове в Европа. У нас ендоваскуларната терапия се прилага в университетските болници „Св. Анна“ в София и „Св. Марина“ във Варна, а се очаква скоро към тях да се присъединят пловдивската УМБАЛ „Св. Георги“ и „Пирогов“.

Националната среща на невролозите обсъди още и възможностите тежестта на инсултите да бъде намалена чрез профилактика и начините за повишаване на информираността на хората и здравните специалисти по темата.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: actionprgroup.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Клинични пътекиНовиниЗдравни съветиСнимкиВидеоЛюбопитноХранене при...ТестовеАлт. медицинаИсторияЗдравни проблемиЛайфстайлЛеченияЗаведенияБотаникаИзследванияСпециалистиПсихологияИнтервютаСпорт