Начало Здравна медиа Здравни новини Повече от 40 милиона деца в света страдат от затлъстяване

Повече от 40 милиона деца в света страдат от затлъстяване

Повече от 40 милиона деца в света страдат от затлъстяване - изображение

Със затлъстяване са над 41 милиона деца в света под 5-годишна възраст. Данните са на Световната здравна организация, която призова учители, родители, политици и производители на храни да положат повече усилия срещу наднорменото тегло на децата.

През 1990 броят на малките деца със затлъстяване е бил 21 милиона. Според специалисти по детско затлъстяване обаче положението може да се влоши.

За увеличаването на броя на страдащите от затлъстяване деца допринасят както биологически, така  и поведенчески фактори. Най-голям е броят на затлъстелите деца в държави с нисък и среден доход.

"Счита се, че най-големият виновник за детското затлъстяване са храните и напитките с прекалено много захар, сол и мазнини, както и липсата на движение", предупреждават здравните специалисти.
 
Затлъстяването при децата може да причини сърдечносъдови заболявания, диабет, депресия, както и да допринесе за лош успех в училище. 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛайфстайлСпортЗдравни проблемиЛеченияАлтернативна медицинаЗдравни съветиБотаникаСнимкиДиетиТестовеИнтервютаМедицински изследванияЗаболявания (МКБ)ОрганизацииХранене при...ЗаведенияПсихологияРецептиИсторияСоциални грижиНормативни актовеОбразованиеАнкетиСпециалистиКлинични пътеки