Начало Здравна медиа Здравни новини Поредица безплатни прегледи на белите дробове в столицата от 10 май

Поредица безплатни прегледи на белите дробове в столицата от 10 май

Поредица безплатни прегледи на белите дробове в столицата от 10 май - изображение

От 10 май в столицата започва извършването на безплатни прегледи на дихателните пътища. Консултациите са в рамките на инициативата "За живот без тютюнев дим". Кампанията за ранна диагностика е организирана от Национална асоциация за профилактика на белодробните болести (НАПББ) и се осъществява с подкрепата на Столична община. Прегледи ще се извършват два пъти в месеца в рамките на една година с изключение на юли и август. Консултациите ще се състоят в двора на Втора многопрофилна болница за активно лечение. Необходимо е предварително записване на телефон 0700 10 126, всеки работен ден от 10 до 17 часа.

д-р Моника Чеуз, директор на дирекция „Здравеопазване” към Столична община заяви, че кампанията е съобразена максимално с работещите млади хора, които не отделят достатъчно време, за да се погрижат за здравето си. Тя обясни, че предварителното записване дава възможност на желаещите да проведат подробно първоначално интервю, което да помогне на специалистите да си създадат представа за рисковия профил на пациента. След събеседването се насрочва и съответният час за флуорографски преглед и спирометрично изследване. Предвижда се всеки ден от кампанията да се преглеждат по 35 души. Така се гарантира достатъчно обстоен преглед без желаещите да се налага да чакат твърде дълго или да се редят на опашки. Д-р Чеуз бе категорична, че Столична община ще продължи да организира подобни скринингови инициативи. Тя даде за пример и добрите резултати от кампаниите за ранно откриване на рак на млечната жлеза и рак на простатата.

По статистически данни в България белодробните болести са на първо място по заболеваемост. Четири от 10-те най-смъртоносни болести в страната са белодробни - това са хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), остритe инфекции на долните дихателни пътища, ракът на белия дроб и туберкулозата.

Д-р София Ангелова, председател на НАПББ и инициатор на кампанията заяви, че се надява скоро инициативата да придобие общонационален обхват. По думите й тютюнопушенето е сред основните фактори за проблеми с дихателните пътища. Ето защо е изключително важно пушачите - независимо дали са активни или пасивни, бивши или настоящи да извършват профилактични изследвания поне веднъж в годината. Тютюнопушенето е единствената причина за влошаване на здарвето, която е напълно предотвратима. Това е едно от най-важните послания, които пулмолозите искат да отправят към широката общественост.

Д-р Ангелова изрази притеснението си и спрямо големият брой семейства, в чиито домове се пуши, въпреки че децата в тях страдат от белодробно заболяване. Цигареният дим на практика обезсмисля лечението и влошава състоянието при подрастващите.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: nova.bg
Снимка: independent.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЗдравни съветиВидеоЛайфстайлАнкетиЛюбопитноЛеченияСоциални грижиПсихологияТестовеАлт. медицинаСнимкиСтатистически проучванияПроизводителиБотаника