Начало Здравна медиа Здравни новини Поредна декларация на БЛС за проектобюджета на НЗОК

Поредна декларация на БЛС за проектобюджета на НЗОК

Поредна декларация на БЛС за проектобюджета на НЗОК - изображение

В деня, когато започнаха преговорите за новия рамков договор в здравеопазването Българският лекарски съюз излезе с нова декларация за проектобюджета на НЗОК. Тя е адресирана до председателите на НС, на бюджетната и комисията по здравеопазване, до премиера, министъра на здравеопазването и председателя на надзорния съвет на НЗОК. Ето и текста на документа, подписан от председателя на УС на БЛС д-р Иван Маджаров:

Декларация от УС на БЛС

При изготвяне проекта на ЗБНЗОК БЛС даде редица аргументирани предложения, които да удовлетворят както медицинските специалисти в сектора, така и пациентите. Предложенията на БЛС за конструктивни промени в ЗБНЗОК бяха подкрепени и от Асоциацията на университетските болници, Националното сдружение на частните болници, Националнатa асоциация на частните болници, Сдружението на областните болници, Сдружението на общинските болници и Българска болнична асоциация. След редица предварителни разговори и заседания със страните в преговорния процес, всички заявиха своята убеденост в правдивостта и необходимостта на промените в текстовете, които БЛС предлага.

В новите предложения на ЗБНЗОК обаче Българският лекарски съюз с недоумение забелязва, че един от основополагащите текстове, а именно елиминирането на възможността за прехвърляне на суми от параграф в параграф, така че гласуваните веднъж средства по пера да бъдат използвани само и единствено за обезпечаване дейността по направление, липсва в утвърдения от партньорите вариант. Фактът, че договорени вече параграфи отсъстват от новия документ за ЗБНЗОК, обезсмисля водените до момента конструктивни и диалогични преговори и поставя под съмнение подписването на НРД 2019. Едноличното приемане на решения говори единствено и само за задкулисни действия, които ще доведат до колапс на цялата система.

Съсловната организация твърдо застава зад своето предложение и убеждение, че за правилното функциониране на здравната система, за удовлетворението на пациентите и на медицинските специалисти, за успокояването на напрежението в сектора е задължително обезпечаването на дейността по направление, без да има възможност за прехвърляне на вече един път гласувани средства по параграфи в друго направление.

Българският лекарски съюз настоява предложението за фиксиране на средствата по параграфи да бъде вписано в ЗБНЗОК, запазвайки смисъла на предложението от лекарския съюз.

От години сме свидетели на практиката за попълване на дефицити в сектора със средства за медицинска дейност, което по същество нарушава волята на законодателя. В тази връзка БЛС държи дейността на медицинските специалисти да бъде максимално обезпечена и оптимизирана, така че качеството на услугите в сектора да бъде повишено, а здравната система да отговори адекватно на потребностите на населението.

БЛС заявява, че в случай, че договорените предложения на съсловната организация не бъдат взети предвид, ще предприемем всички позволени от закона мерки, в т.ч. искане на оставка на некоректните партньори в сектора, които безпардонно елиминират вече договорени текстове в ЗБНЗОК.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: blsbg.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиИсторияНормативни актове