Начало Здравна медиа Здравни новини Поредният случай на смърт, вследствие на забавяне от страна на две столични болници

Поредният случай на смърт, вследствие на забавяне от страна на две столични болници

Поредният случай на смърт, вследствие на забавяне от страна на две столични болници - изображение

Поредният случай на смърт, вследствие на забавяне и неадекватно отношение от страна на специалисти в две столични болници – „Пирогов“ и „ВМА“.

За инцидента с 67-годишната жена, починала от сепсис, разказват нейните деца – дъщеря в България, която я е завела до спешна помощ и син – лекар по спешна медицина в САЩ, опитвал се многократно да разговаря с лекарите от болниците, но безуспешно.

На 30 август вечерта 67-годишната Петя Илиева се е почувствала внезапно зле. Оплаквала се е от болки в кръста, болки в крайниците, които са отекли, получила е странни образования като отоци със съсирена кръв по тялото, избивала е студена пот, трудно подвижна, леко неадекватна с трудно дишане. В полунощ нейната дъщеря я откарва в Пирогов, където не приемат случая на сериозно и й поставят диагноза болки в кръста. По време на престоя в Пирогов Юлия е разговаряла с брат си Людмил, лекар  с дългогодишен опит в спешната медицина в САЩ. Той веднага разбира каква е диагнозата  - сепсис (кръвно отравяне) и настоява да разговаря с дежурния лекар, но е получил отказ. Според Людмил сепсиса е разпознаваем и трябва да се реагира веднага. Жената получава отказ за приемане в Пирогов с обяснението, че нямат дежурен невролог и е изпратена към ВМА.

Людмила пояснява, че е посрещната с пренебрежение и допълва, че същата вечер е имало и други пациенти, върнати от Пирогов. Там са и правили ненужни изследвания и се е наложило да чакат три часа, докато решат, че жената ще бъде приета. Людмил допълва, че дежурният невролог не е разбирал за какво става въпрос и в отчаянието си е написал диагнозата и какво следва да се предприеме на месинджъра. Лекарят не е приел диагнозата и се е държал грубо с колегата си от САЩ.

На следващия ден дежурният невролог на смяна разбира, че става въпрос за сепсис и веднага са започнали лечение. Положението обаче е било твърде сложно, защото жената е била в много напреднала фаза и 67-годишната пациентка умира.

Людмил е крайно разочарован от практиката на българските си колеги и пояснява, че ако подобно нещо се случи в Америка, то дежурният лекар ще бъде уволнен и веднага осъден да не практикува дейност до края на живота си, предава NOVA.

От ВМА заявиха, че е стартирала проверка по случая.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: LifeSite

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСпециалистиЗаведенияИсторияНормативни актовеЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияПатологияПсихологияСнимкиАнкетиБотаника