Начало Здравна медиа Здравни новини Посветиха форум на темата за достъпа до лекарствена терапия

Посветиха форум на темата за достъпа до лекарствена терапия

Посветиха форум на темата за достъпа до лекарствена терапия - изображение

Конференцията „Достъп до лекарствена терапия –възможности и предизвикателства“ е организирана от вестник „Капитал“ и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании в България.

Темите, които провокираха интерес и дискусия сред участниците, бяха свързани с предстоящите промени в регулацията на медикаментите и как това ще се отрази на достъпа до съвременно лечение, проблемите, пред които са изправени пациентите както и възможностите нуждаещите се да бъдат включени в иновативна терапия.

По време на конференцията председателят на Съвета по цени и реимбурсиране на лекарствата проф. Николай Данчев информира, че през 2018-а за медикаментите от позитивния списък намалението на стойността, която НЗОК плаща, е малко над 15 900 000 лв. По същия начин касата плаща по-малко и за лекарствата извън клничната пътека- тези за онкозаболяванията, за тях тя е дала 9 492 370 лв. Ефективната регулация на цените и проследяването на резултата от терапиите на генериците, са в основата на спестените средства.

Един от примерите за иновативна терапия, за която разходите са ефективни, е безинтерфероновата, с която се лекува хепатит С. Проф. Данчев каза, че тя се прилага на 1408 души, а успехът от лечението достига до 98%. Разходът за един болен обаче е намалял. При лечението с традиционни средства, което продължава една година, успеваемостта е между 50 и 70%.

Лекарствените продукти от позитивния списък, които изцяло поема касата, са 218.

За 2018-а са намалени 765,от които при 327 намалението е до 5%, при 161 е до 50%, а с над 50% са 77.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: zdrave.net

Снимка: mutualite.fr

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияСтатистически проучванияЛайфстайлСнимкиСоциални грижиСпортЛеченияПроизводителиЛюбопитно