Начало Здравна медиа Здравни новини Потвърдиха първият грипен щам Ямагата в страната

Потвърдиха първият грипен щам Ямагата в страната

Потвърдиха първият грипен щам Ямагата в страната - изображение

Днес потвърдиха първият грипен щам за сезона в страната при 14-годишен пациент в Пета МБАЛ – София. Щамът е грипен вирус от група Б и е аналог на ваксиналния щам „Ямагата“. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Професорът подчерта, че грипът вече циркулира в България. Обикновено стартират грипните вируси от група В, след което група А взима превес.

Грипните вируси протичат по-тежко в сравнение с останалите респираторни вирусни инфекции. Характеризира се с инкубационен период от 1 до 4 дни, като при повечето хора се изразява след втория ден. Развива се много бързо и остро. Симптомите са фебрилитет, много висока температура, мускулни болки и силно главоболие. След това се проявяват респираторните симптоми – хрема, запушен нос, възпалено гърло, кашлица, болки в мускулите и ставите, болки в областта на очните ябълки и сълзотечение.

Проф. Кантарджиев препоръча да се избягват контактите с болни лица и да се използват влажни кърпички по често. Личната хигиена и миенето на ръце трябва да бъдат завишени. Препоръчително е редовното проветряване на помещенията и консумирането на повече витаминозна храна.

По думите му лечението на грипни вируси се извършва единствено с два препарата, които са по лекарско предписание. Желателно е медикаментите да се приемат в първите 36 часа след диагностицирането на грипа при пациента. След този часови диапазон ефекта на лекарството спада драстично.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: dariknews.bg
Снимка: cinevedika.net

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиМикробиологияЛюбопитноХранене при...ПрезентацииЗдравни проблемиВидеоЛайфстайлТестовеСнимкиАлт. медицинаЛеченияБотаникаИсторияИзследванияАнкети