Начало Здравна медиа Здравни новини Почиваме безплатно в 47 спа центъра по програма на НОИ

Почиваме безплатно в 47 спа центъра по програма на НОИ

Почиваме безплатно в 47 спа центъра по програма на НОИ - изображение
10 дни ще почиваме евтино в санаториуми на НОИ, включени в програмата за профилактика и рехабилитация, съобщи Мариана Спартянова, главен счетоводител на Регионалното управление на осигурителния институт във В. Търново.

НОИ вече сключи договори с 47 спа центъра и болници за долекуване и рехабилитация, а от услугите може да се възползва всеки, който има здравен проблем и е плащал социалните си осигуровки най-малко шест месеца преди това. Те включват фондовете "Общо заболяване и майчинство", "Пенсии", "Трудова злополука и професионална болест" и "Пенсии, несвързани с трудова дейност". Рехабилитацията в санаториума е 10 дена.

Какви документи са необходими

Каква да бъде рехабилитацията и кой санаториум е най-подходящ според диагнозата на болния, определя лекуващият лекар, обясни Спартянова. За целта той издава медицинско направление в два екземпляра, където документира заболяването, описва придружаващите заболявания и мотивите за рехабилитацията. Медицинското направление трябва да бъде издадено не по-рано от 30 календарни дена преди заминаване в санаториума или болницата за долекуване. Заедно с него в НОИ се представят още лична карта, служебна бележка от работодателя, че пациентът е на работа и е осигуряван редовно, а също и личната амбулаторна карта на болния, където са архивирани всички епикризи, изследвания, снимки, електрокардиограми и др.

Ако пациентът има експертно решение на ТЕЛК за трайно намалена работоспособност, то се прилага към останалата документация. Документът не трябва да е с изтекъл срок на годност. Кандидатите за почивката не трябва да са навършили пенсионна възраст, която тази година за жените е 60,4 години, а за мъжете - 63,4 години.
Хората, които са претърпели трудова злополука, представят и разпореждане за приемане на инцидента за трудов. Ако някой има професионална болест, е необходимо и експертно решение за признаване на заболяването като такова, обясни Спартянова.

Целият пакет от документи се представя в Регионалното осигурително управление във В. Търново в срок до 10 работни дена преди датата на постъпване в санаториума. Едва след това от РУСО се издава удостоверение за профилактика и рехабилитация.

Какво представяме в санаториума

При постъпване в избрания рехабилитационен център всеки представя лична карта, удостоверение на ТП на НОИ, медицинското направление и личната амбулаторна карта, посочи Спартянова. Много важна е предварителната резервация. Тя може да се направи в стая 206 на бившия профсъюзен дом във В. Търново или на рецепциите на самите санаториуми. Различните спа центрове имат различни такси за това. Те варират от 5 до 20 лв. Заплащат се еднократно от самите пациенти.

Какво ни плаща НОИ

За десет дни почивка и рехабилитация имаме право на четири безплатни медицински процедури и нощувки без пари. Освен това осигурителният институт дава по 5 лв. за храна на ден, останалата част от менюто се доплаща от пациентите. За различните санаториуми доплащането е различно.

Програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ продължава до края на годината, каза още главната счетоводителка. Няма определени квоти на териториален принцип, почивките се следят централно от осигурителния институт и програмата продължава до изчерпване на определените средства.

913 души от Великотърновска област са се възползвали миналата година от евтините почивки. Според Мариана Спартянова всяка година кандидатите за спа центровете на НОИ се увеличават. Преди години за сметка на НОИ можеше всеки да почива по два пъти през годината, ако здравословното му състояние налага това. Сега това е отменено и от безплатната рехабилитация болните се възползват само веднъж.

За Framar.bg:

2.8, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА