Начало Здравна медиа Здравни новини По-възрастните българи по-често си правят профилактични прегледи от младите

По-възрастните българи по-често си правят профилактични прегледи от младите

По-възрастните българи по-често си правят профилактични прегледи от младите - изображение

Резултати от статистическо представително проучване показват, че 40% от българите се доверяват на народната медицина, а една трета от сънародниците ни нямат представа, че има годишни безплатни профилактични прегледи.

Изследването е направено от ИЦ “Тренд“ по поръчка на в. “24 часа“ сред 1004 пълнолетни през март тази година и дава доста нагледна представа за здравната култура и информираност на българина. Данните показват още, че 93% от гражданите имат здравна осигуровка, а 7% нямат, което в цифри означава около 380 000 души. Около половината от ромите не са здравноосигурени, а сред етническите турци без осигуровка са почти 90%.

Личния си лекар познават 96 на сто от хората, а 4 на сто не знаят при кого са записани. Прави впечатление, че въпреки недоволството на българина от здравната система, близо 90% са доволни от работата на своето джипи. Над половината от анкетираните правят своите ежегодни профилактични прегледи, като процентът е висок при хората в по-напреднала възраст. При по-младите вниманието към собственото здраве е доста занижено. 75% от гражданите ходят при лекар или зъболекар чак, когато имат проблем или болки.
Отново възрастта е фактор, когато се отнася за лечение чрез народна медицина. Само една четвърт от младите я предпочитат, докато близо половината от мъжете и жените над 60 години използват предимно тези методи. Ако са жители на малко населено място, вероятността да посегнат към билките е много голяма, а сред столичани това са една четвърт от хората. Жените са привърженички на народната медицина повече от мъжете. С алтернативна медицина се лекуват 30 на сто от запитаните, а 59 на сто не го правят.

Една пета от българите са давали нерегламентирано пари за здравна услуга, а три четвърти казват, че не са го правили. Хората са разделени в мнението си за това дали лекарските заплати са ниски или високи. 45% от тях смятат, че са добре заплатени, а 39% мислят, че не са.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: shutterstock.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлНормативни актовеЛюбопитноИсторияАнкетиИнтервютаСнимки