Начало Здравна медиа Здравни новини По данни на ООН 2016 г. е била най-горещата в историята

По данни на ООН 2016 г. е била най-горещата в историята

По данни на ООН 2016 г. е била най-горещата в историята - изображение

Според данни на ООН 2016 г. е била най-горещата в историята. Данните потвърждават информация на американски метеоролози, че 2016 г. е разбила всички рекорди до момента

Световната метеорологична организация е установила, че в световен мащаб средните температури са се повишили с 1,1 градуса по Целзий над тези в прединдустриалния период и с 0,07 градуса над последния регистриран рекорд през 2015 г.

"2016 година е извънредна за световния климат и определено е най-горещата в историята", заяви генералният секретар на организацията Петери Талас и допълни, че дългосрочните индикатори за причинени от човека промени на климата, са достигнали до нови рекордни нива през 2016-а. Миналата година е регистрирано и рекордно малко лед в Арктика и Антарктида, като според новите данни Арктика се затопля два пъти по-бързо от средния световен темп.

Рекордни нива са установени и при основните причинители на затоплянето - въглеродния двуокис и метан в атмосферата, които се отделят при горене на изкопаеми горива, а единственият начин тяхното влияние да бъде намалено, е използването на алтернативни, възобновяеми източници на добив на енергия.

Друг важен фактор за покачването на градусите през 2016 г. е природният феномен Ел Ниньо, който повиши температурите през втората половина на 2015 г. и през първите шест месеца на 2016 г.

От началото на 21-и век са регистрирани пет години с рекордни горещини - 2005, 2010, 2014, 2015 и през 2016, когато температурни рекорди бяха измерени в много райони в Азия и Близкия Изток и в Индия, където бяха отбелязани най-високите температури в историята на страната - 51 градуса по Целзий на 19 май.

Снимка: The George Institute for Global Health

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиПсихологияФизиологияСоциални грижиСпортИсторияНормативни актовеЛечения