Начало Здравна медиа Здравни новини По-малко чужденци са предпочели да се лекуват в България тази година

По-малко чужденци са предпочели да се лекуват в България тази година

По-малко чужденци са предпочели да се лекуват в България тази година - изображение

През тази година е намалял броят на чужденците, които са посетили страната ни с цел здравен туризъм, отчита Министерството на туризма. От ведомството са регистрирали 26 300 посещения за периода януари – септември 2017 г.

През изминалата 2016-а броят на чуждите граждани, които са предпочели да се лекуват в България, е бил 47 600, обяви ресорният зам.-министър Ирена Георгиева. Тя оповести данните на конференция, посветена на развитието на медицинския туризъм в нашата страна. Цифрата е далеч от броя на туристите, посетили родните дестинации с цел почивка, който е 7,5 млн. души за същия период.

От министерството направили допитване, в което 84% от чужденците, дошли в страната ни, са на мнение, че тя е подходяща за здравен туризъм. От тях 60% са доволни от предоставените им услуги, а повече от половината биха се върнали отново.

Едни от предимствата на България в медицинския и здравен туризъм са добре развитата мрежа от балнео- и спа комплекси, съотношението между цена и качество, както и факта, че разполагаме с голяма леглова база на глава на населението.

Отличният климат и термалните ни извори са много добра предпоставка за разширяването на влиянието ни като страна с възможности в този вид туризъм. Особено минералните ни извори, които се използват за терапия на 90% от най-разпространените заболявания. Също така вече има нови болници и съвременна апаратура, а за консултация със специалист не е необходимо да се чака с месеци, както е в повечето чужди държави.

За да се превърне България в предпочитана дестинация за медицински туризъм, е необходимо да има конкретна стратегия и добра реклама. По тази причина от Министерството на туризма си поставят за цел да изработят такава и да я обсъдят с представители на индустрията.

Статистиката сочи, че здравният и медицински туризъм бележиат всяка година ръст между 15 и 20%, което ги превръща в най-бързо развиващия се отрасъл. През миналата година приходите се изчисляват на 563 млрд. долара, а оборотът на средства в сектора наброява 3,7 трилиона долара. Страните, които държат 50% дял от пазара, са Франция, САЩ, Германия, Япония и Китай. През 2015 г. в света са похарчени 474 млрд. долара за превенция и индивидуално медицинско обслужване. Сумата, която хората са дали само за поддържане на красотата, възлиза на 887 млрд. долара.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: clinica.bg
Снимка: kasargodtimes.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЗаведенияНовиниСоциални грижиЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлИсторияНормативни актовеОрганизацииАнкетиСнимкиИнтервютаЛечения