Начало Здравна медиа Здравни новини Предлагат нови правила за финансиране на процедурите ин витро

Предлагат нови правила за финансиране на процедурите ин витро

Предлагат нови правила за финансиране на  процедурите ин витро - изображение

Здравното министерство публикува за обществено обсъждане проекта на Устройствения правилник на регионалните здравни инспекции, в който настъпват промени и има допълнения.

Жената, която кандидатства за финансова подкрепа на процедурата ин витро, ще трябва да има епикриза, която е изготвена въз основа на медицинския стандарт по асистирана репродукция, към която е задължително да има и стимулационни протоколи за индукция на овулацията, контролирана овариална хиперстимулация и ембрионален протокол, е посочено в частта, посветена на организацията на работата на Центъра по асистирана репродукция.

Вече няма да е нужно жените да доказват безплодие с осъществени най-малко четири цикъла с вътрематочни инсеминации с един и същ партньор. Промяната е направена, защото този вид индикации са характерни за жени, които нямат съпруг или постоянен партньор.

Другата промяна е свързана с анти-Мюлеровия хормон и неговите стойности. До момента стойността трябваше да бъде 1 нанограм на милилитър, а сега става 0,5 нанограма. Промяната дава шанс да бъдат подкрепени повече жени.

Министър Кирил Ананиев подчертава още, че отпадането на изискването лечебните заведения, които извършват асистирана репродукция да бъдат акредитирани, ще намали финансовата тежест, защото те вече няма да заплащат нужните държавни такси за подобна дейност.

Проектът за новите правила, по които ще работят регионалните здравни инспекции, е съобразен изцяло с настъпилите законодателни промени, които са свързани с преобразуването на трите агенции – по трансплантация, „Медицински одит“ и „Медицински надзор“.

Здравните инспекции вече няма да имат ангажимента да регистрират лечебни заведения за извънболнична помощ и да водят регистъра им. Ще продължат да извършват проверки за спазването на здравните изисквания и стандартите по отношение регистрацията на заведенията за извънболнична помощ и хосписите. Те ще администрират и процеса по регистрация до изпращане на заявлението в ИА „Медицински надзор“.

Щатните бройки в РЗИ ще бъдат намалени с 18. Става дума за трайно незаети работни места.

В мотивите към предложените промени здравният министър подчертава, че чрез тях законодателството ще бъде синхронизирано, а проектът няма да доведе до допълнителни разходи нито на министерството, нито на лечебните заведения или на пациентите.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mh.government.bg
Снимка: rmany.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСнимкиИсторияСоциални грижиЗаведенияСпециалистиНормативни актовеАлт. медицина