Начало Здравна медиа Здравни новини Предложения за кандидати за управител на НЗОК ще се приемат до 3 юли

Предложения за кандидати за управител на НЗОК ще се приемат до 3 юли

Предложения за кандидати за управител на НЗОК ще се приемат до 3 юли - изображение

До 3 юли парламентарните групи трябва да дадат своите предложения за кандидати за управител на НЗОК. Депутатите вече приеха процедурните правила за изслушване и избор на новия ръководител, като „за“ гласуваха 95 народни представители, „против“ бяха 6-ма, а „въздържали се“ – 30.

В срок от 5 дни от приемането на регламента трябва да се подадат предложенията за кандидатите, което става в писмен вид и до председателя на Народното събрание, който след това ги предава на Комисия по здравеопазване в парламента.

Първоначално кандидатите ще бъдат изслушани на открито заседание в Комисията преди депутатите да гласуват. Всеки един ще бъде проверен за принадлежност към разузнавателните служби на Българската народна армия и Държавна сигурност. Който получи повече от половината гласове в Народното събрание, ще бъде определен за новия управител на НЗОК.

Регламентът сочи, че ако двама или повече кандидати имат еднакъв брой гласове, народните представители отново трябва да гласуват и да избират между тях. Ако пак няма получил необходимия брой гласове, депутатите трябва да дадат своя вот за двамата кандидати, получили най-много гласове „за“. При повторение на същата ситуация се взима решение за откриване на нова процедура по избор на управител.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dnevnik.bg
Снимка: frognews.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниПсихологияСнимкиЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиРецептиАнкетиСоциални грижиТестовеНормативни актове