Начало Здравна медиа Здравни новини През ноември във Варана и Добрич ще има безплатни прегледи за глаукома

През ноември във Варна и Добрич ще има безплатни прегледи за глаукома

През ноември във Варна и Добрич ще има безплатни прегледи за глаукома  - изображение

Пациентска организация „Глаукома“ и Институтът за здравно образование организират безплатни профилактични прегледи за ранно откриване на глаукома. Те ще се проведат през ноември в Добрич и Варна и ще се правят от офталмолози, които ще измерват и вътреочното налягане.

От прегледите могат да се възползват хора над 60 г. и такива, които имат наследствена обремененост. Д-р Радосвет Ковачев ще приема желаещите да проверят дали страдат от глаукома в кабинета си на 2 ет. на Стоматологията в Добрич. Те трябва да си запишат час на тел. 0876 50 61 46.

Във Варна кампанията ще проведе д-р Адриана Микинска в МЦ „Младост“. На тел. 0878 26 20 16 ще се приемат обаждания за записване на час.

Статистиката на НЗОК показва, че до края на август тази година в страната са диспансеризирани 81 109 болни от глаукома. От тях две трети са жени. Ежегодно се откриват по 7500 нови случая на болни от глаукома, но специалистите смятат, че това е далеч от реалната картина.

Откриваемостта на заболяването в региона е много ниска – в област Добрич регистрираните са 1241, а във Варна – 5448 души. Смята се, че минимум поне още толкова хора не знаят, че имат този проблем.

Глаукомата протича без симптоми и ако не се правят профилактични прегледи, пораженията може да са вече необратими и зрението да бъде изгубено. СЗО отчита, че между 2 и 4 процента от световното население страда от заболяването. Рисковите фактори са възрастта, особено над 60 г., пол, тъй като жените повече страдат от болестта, наследственост, диабет, късогледство, високо кръвно.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: autoimuncare.com

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиИсторияЛюбопитноСнимкиНормативни актовеХранене при...ВидеоЗдравни проблемиОрганизацииАлт. медицинаСпециалистиИзследванияЛеченияКлинични пътекиБотаникаЗаведения