Начало Здравна медиа Здравни новини Проблемите на паралелната търговия с лекарства обсъдиха на форум в столицата

Проблемите на паралелната търговия с лекарства обсъдиха на форум в столицата

Проблемите на паралелната търговия с лекарства обсъдиха на форум в столицата - изображение

Кръглата маса на тема „Насърчаване на паралелния внос“ събра на едно място представители на Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства, която е неин организатор, на здравните институции и генералният секретар на Европейската асоциация на евро-фармацевтичните компании (ЕАЕЗС) Каспър Ърнст.

От Асоциацията за пореден път представиха идеите си и настояха за промени, които да направят вноса от европейските страни по-бърз и лесен. Това е начинът да се преодолеят липсите на българския фармацевтичен пазар.

Христофор Иванов, който е председател на сдружението, поясни, че този внос от ЕС и сега е факт, но съществуват трудности. Примерът, който даде е, че в момента е налице регистрация на 128 продукта от паралелен внос, но в търговската мрежа има само 75. Проблемът е в законовата регулация и точно затова от сдружението настояват за промени.

Според Христофор Иванов паралелният внос влияе върху цените на медикаментите и реално ги снижава, но в същото време повишава конкуренцията на пазара и успява да реши проблема с липсите.

От Асоциацията предлагат промени в регулацията, които ще позволят лекарство, разрешено за употреба в държава от евросъюза, да може да се внася паралелно и у нас, когато е същото или подобно на медикамент, който има разрешение за употреба и у нас. Друга идея е свързана със случаите, когато има недостиг и възможността за бърза вътрешна доставка от търговците на едро.

Според членовете на БАРПТЛ законодателните промени ще гарантират както наличието на медикаменти на българския пазар, така и контрола.

На кръглата маса бяха представени и резултатите от работата на интернет платформата, на която гражданите подават сигнали за липсващи медикаменти. Изпълнителният директор на Асоциацията Боряна Маринкова заяви, че промените ще имат положителен ефект, защото българите вече ще имат достъп до лекарства, които не се внасят у нас, а така няма да им се налага да ходят в странство, за да си ги доставят.

Генералният секретар на Европейската асоциация Каспър Ърнст говори за начина на работа в ЕС и за това, че паралелният внос трябва да бъде насърчаван като даде примери как това се случва на най-големите европейски пазари.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: zdrave.net, parallel-trade-development.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПроизводителиНовиниНормативни актовеЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиАнкетиСнимкиЗдравни съветиСпециалистиИсторияЛеченияОрганизацииАптекиРецептиКлинични пътекиОткритияНаправления в медицинатаГеография