Начало Здравна медиа Здравни новини Проведе се мотопоход на джентълмените в подкрепа на мъжете с рак на простатата

Проведе се мотопоход на джентълмените в подкрепа на мъжете с рак на простатата

Проведе се мотопоход на джентълмените в подкрепа на мъжете с рак на простатата - изображение

Над 60 мотористи подкрепиха инициативата на Gentleman Riders Bulgaria и Федерация „Български пациентски форум“ и участваха в благотворителния мотопоход в подкрепа на мъжете с рак на простатата. Целта им беше да информират обществеността и да насочат вниманието към заболяването, ранната му диагностика и навременното му лечение.

Единственото условие към участниците е да са облечени елегантно и да карат ретро мотори. Проявата се организира за трета поредна година, в която джентълмените правят благотворителни обиколки със своите возила.

Годишно над 1 млн. мъже в света са диагностицирани с рак на простатата. Това е близо 8 на сто от всички заболели от онкологично заболяване и над 15 на сто от злокачествените случаи при представителите на силния пол.

По думите на д-р Радослав Мангалджиев, който е началник на Отделение по медицинска онкология в СБАЛОЗ – София, ракът на простатата е с най-голяма честота в Европа. За една година над 400 000 души са регистрирани с него, очаква се през 2030 г. те да станат над 520 000. В България само за 2013 г. са диагностицирани 2825 души, което е с 60% ръст за последните 10 години.

Президентът на РБ ген. Румен Радев също подкрепи и поздрави организаторите и участниците за проявеното отношение към проблема. Съхраняването на здравето е отговорност на всеки един и е проява на слабост да се страхуваш от диагнозата и да не потърсиш навреме консултация със специалист, казва държавният глава в своето обръщение. Заболяването е лечимо, твърдят уролози-онколози.

За първи път инициативата е организирана през 2012 г. в Австралия. Миналата година към нея са се присъединили 56 000 мотористи от 500 града в 90 държави.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: PR Play

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиНовиниЛюбопитноЗдравни съветиЗдравни проблемиБотаникаВидеоЛеченияИзследванияАлт. медицина