Начало Здравна медиа Здравни новини Проверка на ВиК – Пловдив отчете естествен уран във водата на Първомай

Проверка на ВиК – Пловдив отчете естествен уран във водата на Първомай

Проверка на ВиК – Пловдив отчете естествен уран във водата на Първомай  - изображение

При рутинна проверка на ВиК – Пловдив е открит естествен уран в два от общо 13-те тръбни кладенеца в Първомай, както и в един в с. Караджалово. Водата е спряна след вземането на пробите на 13 април, но няма опасност за жителите на двете населени места, тъй като стойностите на химичния елемент са много ниски.

Уранът е 238 и е с малка радиотоксичност, съобщава д-р Цвета Иванова, началник отдел “Радиоактивен контрол“ към пловдивското РЗИ. Тъй като е естествен, е нормално в даден момент стойностите на веществото да се повишат според нея. Кметът на Първомай Ангел Папазов обяви, че на хората от общината е осигурена вода, която е от други източници.

Както е известно, в Хасково беше открит уран във водата миналата седмица. В момента се прави цялостна диагностика на питейната течност в деветте помпени станции на града. Забранено е използването й за пиене и готвене заради високите показатели на уран и алфа активност.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: home.bt.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Спорт и туризъмОбразованиеЗаведенияОрганизацииСпециалистиНовиниХранене при...ЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиВидеоХрани и ястияФизиологияСнимкиАлтернативна медицинаСпортНормативни актовеДиетиРецептиИсторияБотаникаПроизводителиЛечения