Начало Здравна медиа Здравни новини Проверка на Центъра за асистирана репродукция отчита 2 171 родени ин витро деца

Проверка на Центъра за асистирана репродукция отчита 2 171 родени ин витро деца

Проверка на Центъра за асистирана репродукция отчита 2 171 родени ин витро деца - изображение

В Центъра за асистирана репродукция бе извършен одит от Сметна палата за периода от 1 януари 2014 г. до 30 юни 2016 г. Резултатите са показали, че недостатъчното и ненавременно финансиране на процедурите по асистирана репродукция са намалили шансовете за успешно извършена дейност, както и на родените деца. След одита на управителя на Центъра са издадени 12 препоръки, а на министерството на здравеопазването са издадени 8 препоръки, предава Actualno.

При проверката са направени следните заключения и изводи:

Средствата, планирани за финансиране на дейностите по асистирана репродукция за периода на одита, са с постоянна величина от приблизително 12 милиона лева. Те са незначителни спрямо разходите, планирани по бюджета на МЗ, които са около 3 на 100 за целия отчетен период на проверката.

През 2015 г. са издадени 364 заповеди за финансиране повече, отколкото през 2014 г. С това е постигнато преизпълнение с 26,9 на сто. Въпреки увеличаването на издадените заповеди за финансиране обаче, разходите, планирани за асистирана репродукция, остават постоянни. Това индикира необоснованото планиране на бюджетните средства, които са предназначени за подпомагането на процедурите.

Недостатъчният финансов ресурс е причина за удължаване на периода за подаване на заявления до самото получаване на заповед за финансиране на процедурата, който процес достига до 11 месеца за 2016 г. Това забавяне оказва влияние и върху осъществяването и възможността за успех на процедурата по асистирана репродукция.

Има утвърдени критерии и правила за прием, разглеждане и издаване на заповед за финансиране на дейностите. Осигурена е и равнопоставеност при разглеждането на различните случаи. Не е установен обаче механизъм за проследяване на резултатите от извършените дейности по асистирана репродукция.

Финансовата част по дейностите за процедурите се извършват на принципа на договори между лечебни заведения и Центъра за асистирана репродукция. Установено е също, че сред тези лечебни заведения са допуснати и такива, които не отговарят на критериите за успеваемост.

Открит е сериозен проблем по отношение на фактурирането за окончателно заплащане на процедурите. Проверени са над 1000 фактури, но само в една (непълна) е открита цялата нужна документация с епикризи и протокол. Въпреки отсъствието на нужните документи е продължавало плащането. Липсата на пълна документация и неизискването й е предпоставка за заплащане на намален обем от дейности или за заплащане на дейности, които не са били изпълнени. Затова докладът от одита е изпратен на Агенцията за държавна финансова инспекция.

За периода на одита не са извършени проверки на лечебните заведения, финансирани от Центъра. Контрол над тях имат също и Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция по трансплантация. В областта на асистираната репродукция обаче не са правени анализи от Министерството на здравеопазването.

Дейността на Центъра показва ефективни резултати спрямо критериите и показателите – за одитния период са родени 2 171 деца. Ненавременното и недостатъчно финансиране обаче оказва негативно влияние върху шансовете за успешно извършена дейност, както и за броя родени деца на Центъра по асистирана репродукция.

От Сметната палата уточняват, че темата е от съществено значение по отношение на тенденцията за естествен прираст на населението. Статистиката показвва, че коефициентът на обща раждаемост за 2015 г. е по-малък с 9,2 милиона души спрямо общия коефициент на раждаемост за ЕС.
По успеваемост „родени деца“ България е с 28 на сто. Този резултатът доближава страната ни до успешните европейски практики.

За насърчаване на демографския прираст е необходимо да се наблегне повече върху профилактиката, диагностиката и лечението на стерилитета въобще.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Littleone.ru
5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ФизиологияНовиниОрганизацииХранене при...Социални грижиЗаведенияНормативни актовеЛюбопитноАлтернативна медицинаСпециалистиИнтервютаБотаникаЛайфстайл