Начало Здравна медиа Здравни новини Проверяват ДКЦ-ата във Варна

Проверяват ДКЦ-ата във Варна

Проверяват ДКЦ-ата във Варна - изображение

Проверки на ДКЦ-ата във Варна показват множество задължения - не са изплащани задължения за пенсиониране, не са плащани сметки за електричество, към НОИ и контрагенти. Това заяви зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова.

Проблемът с общинските болници е известен от години, понеже клиничните пътеки са недофинансирани. Те винаги са били на втори план, но според Павлова вече е време местните администрации да променят своята политика.

"Трябва да се въведе нормативна възможност и общините да се грижат за своята собственост. Според текущия закон, ако Здравната каса финансира общински лечебни заведения, те не се подпомагат на местно ниво", отбеляза д-р Павлова.

Зам.-председателят на БЛС посочи, че Варна е един от градовете, където пациентите могат да разчитат на лекарска помощ поради университетските болници. В морската столица осигуреността за здравни грижи е 48%, докато за страната е 41%.

Желанието на младите лекари да специализират именно в университетските болници във Варна задържа едно по-младо съсловие, за разлика от много други места, където липсват дори джипита, а практиките се претоварват. Въпреки това 1/3 от лекарите работят като общопрактикуващите специалисти и са на възраст над 50 години.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: dariknews.bg
Снимка: БНР


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЗаведенияНовиниЗдравни съветиСоциални грижиЛюбопитноЛайфстайлОбразованиеСпециалистиСпорт и туризъмАптекиОрганизацииИсторияСнимки