Начало Здравна медиа Здравни новини Програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ започва от днес

Програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ започва от днес

Програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ започва от днес - изображение

Днес стартира изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за 2017 г. на НОИ. Очаква се 47 500 души да се възползват от паричните помощи, които се отпускат за тази цел. В бюджета за тази година за нея са заделени 20 103 061 лв. Институтът е подписал договори с 18 юридически лица за 49 изпълнители на програмата.

НОИ поема стойността на 10 нощувки, 4 основни диагностични и терапевтични процедури дневно, както и до 7 лв. за храна. Осигурените за общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест имат право на парична помощ за профилактика и рехабилитация. Желаещите да се възползват от програмата трябва да имат внесени осигуровки за шест непрекъснати месеца, предхождащи месеца, през който ще ползват услугата. Друго изискване е диагнозата на заболяването да е уточнена и лекуващият лекар да е препоръчал необходимост от провеждането на профилактика и рехабилитация.

Лицата, които получават пенсия за инвалидност, също имат право да кандидатстват по програмата, но не трябва да са навършили нужните години за пенсиониране по осигурителен стаж и възраст. Документът за инвалидност, издаден от ТЕЛК, трябва да е в срок и лекарят да е установил нуждата от рехабилитация към периода, когато ще се ползва помощта.

Самоосигуряващите се също имат възможност да ползват паричната помощ за профилактика и рехабилитация, но трябва да попълнят съответната декларация по образеца, който е утвърден от НОИ.

Паричната помощ се отпуска веднъж в годината. Повече информация за програмата може да се открие на интернет страницата на Националния осигурителен институт.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: hydroworx.com

3.8, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиНормативни актовеЛеченияСпортНовиниЛюбопитноЗдравни съветиОрганизацииИсторияХранене при...ИнтервютаЛайфстайлЗаведенияАлтернативна медицинаСпециалистиКлинични пътекиОбразование