Начало Здравна медиа Здравни новини Програма за безплатна имунизация намали случаите на херпес зостер в Англия

Програма за безплатна имунизация намали случаите на херпес зостер в Англия

Програма за безплатна имунизация намали случаите на херпес зостер в Англия  - изображение

С 35 процента са намалели случаите на херпес зостер в Англия в резултат на стартиралата през 2013 г. програма за безплатна имунизация, насочена към хората над 70 години. Счита се, че това е възрастта, в която рискът заболяването да протече с различни усложнения е най-голям.

Херпес зостер се причинява от реактивирането на вируса на варицела и води до неприятен кожен обрив и треска.

Докладът, публикуван в Lancet Journal of Public Health, показва, че за периода, в който действа програмата, случаите на херпес зостер са намалели със 17 хиляди, а с 3300 са намалели случаите на едно от основните усложнения на заболяването - постхерпетична невралгия.

В доклада е посочено също, че ефективността на васкината срещу херпес зостер е 62% и между 70-88% срещу постхерпетична невралгия.

Профилактичната кампания за безплатна имунизация стартира през 2013 г. От нея имат право да се възползват повече от 5,5 милиона души, но въпреки намаляването на случаите на херпес зостер, броят на хората, които решават да се ваксинират, все още е твърде нисък.

"Имунизацията е най-добрият начин да се избегне това изключително неприятно заболяване и евентуалните му усложнения. Нашето население застарява, а с възрастта рискът от херпес зостер се увеличава", коментира д-р Мери Рамзи, ръководител на програмата.

Всяка година в Англия и Уелс се регистрират повече от 50 000 случая на херпес зостер при хора на възраст над 70 години, като от тях близо 50 са фатални.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: bbc.com
Снимка: radiovitez.ba

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноЛеченияБотаникаИстория