Начало Здравна медиа Здравни новини Промените в закона за здравето бяха представени за обществено обсъждане

Промените в закона за здравето бяха представени за обществено обсъждане

Промените в закона за здравето бяха представени за обществено обсъждане  - изображение

Промените в закона за здравето вече са публикувани за обществено обсъждане. Една от най-коментираните е пълната забрана на пушенето на обществени места не само на обикновените цигари, но и на наргилета и електронни цигари. Контролът става много по-строг, санкциите –също. Какво още предлагат от здравното ведомство и защо.

От 300 лв. до 1000 лв. е глобата за всеки, който наруши правата на пациента. До момента тя беше 100 лв. За лечебните заведения тя е съответно от 1500 лв. до 3000 лв., а при следващо нарушение от 3000 лв. до 6000 лв. На пациента се гарантира, че има пълен достъп до цялата документация около здравния му статус.

Още една промяна е свързана с идеята пациентите да бъдат предпазени. В текста е посочено, че практикуващите нетрадиционни форми на лечение е нужно да имат степен здравен бакалавър. Специалистите и притежаващите свидетелство за преминати четири семестъра в медицинско училище няма да могат да практикуват, както беше според правилата до момента. От неконвенционалните методи отпада и диетиката, защото тя трябва да се практикува от висококвалифицирани лекари. Мнението на експертите е, че некомпетентната диетотерапия може да влоши състоянието на човек, а ненаучните мнения и съвети за храненето и храните създават не само неверни, но и вредни за здравето нагласи у хората.

Повишаването на ефективността на държавния здравен контрол е другата застъпена сериозно тема в проекта. Вече ще бъде възможно здравните инспектори да изпълняват временно задачи в други области. От министерството се аргументират с липсата на кадри в системата, както и с бързата реакция в случаи на епидемия, например.

Изцяло в правомощията на министъра ще бъде да определя национални референтни лаборатории като част от центровете по проблемите на общественото здраве. Тези лаборатории трябва да са акредитирани според изискванията. Очакванията са за устойчивост на дейността им.

Изпълнителната агенция „Медицински одит“ е с нови правомощия. Сред тях са задължителните предписания при нарушение и сроковете за изпълнението им. До момента агенцията само констатираше. Единственият случай, в който не бива да го правят, е, когато нарушението е свързано с лечение на пациент. Освен това ИАМО ще налага глоба, когато не е изпълнено предписаното от нея, от 1000 до 3000 лв., която достига до 6000 лв. при повторно нарушение. Когато нарушението е от едноличен търговец или юридическо лице, то размерът й е от 3000 лв. до 6000 лв. и нараства между 10 000 лв. и 15000 лв. при втори случай.

Вече е налице и правно основание министърът на здравеопазването да определи реда за извършване на проверки от агенцията „Медицински одит“ на договорите между РЗОК и лечебните заведения.

Според промените няма да е необходим здравен сертификат за износ на произведени у нас продукти. Запазва се възможността държавните здравни органи, които контролират, да дават заключения за безопасност.

Законопроектът регламентира още работата на здравните медиатори и предлага създаването и поддържането на национален регистър на хората с психични разстройства.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mh.government.bg
Снимка: iconomist.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Нормативни актовеНовиниСоциални грижиЛюбопитноЛайфстайлАнкетиСнимкиСпортИсторияЗдравни съветиПсихологияОрганизацииХранене при...Алт. медицинаЛеченияФизиологияЗаведенияТестовеИнтервютаОбразованиеОткритияРецептиПроизводителиКлинични пътекиБотаника