Начало Здравна медиа Здравни новини Протестите пред Врачанската болница не спират

Протестите пред Врачанската болница не спират

Протестите пред Врачанската болница не спират - изображение

Лекари и медицински персонал на МБАЛ „Христо Ботев“ отново излизат на протест, защото обещаното финансиране за спасяването на болницата не се изпълнява.

Протестиращите заявиха пред Нова телевизия, че са готови да стоят 24 часа, но да се предприеме кардинално решение за съществуването и стабилизирането на болницата, както бе обещано от Министерството на здравеопазването. Все още липсват необходимите лекарства и консумативи, а фирмата – доставчик твърди, че още не е получила пари, не са преведени и обещаните аванси на служителите. Три сестри от съдова хирургия са напуснали здравното заведение от началото на седмицата, а през последната нощ в реанимацията на лечебното заведение не е имало дежурен лекар.

Според медиците цялата отговорност за развитието на събитията носи управителя на болницата. Те настояват за смяна на директорския борд, за търсене на персонална отговорност от управляващите и назначаването на прокурист.  

Пред медиите протестиращите цитират точната сума на задълженията. За края на септември месец само главницата е 13,340 милиона лева, а 6,5 милиона лева от тях са за лекарства и консумативи. Просрочените задължения възлизат над 7 милиона лева, при което отново най-големия дял от 5 милиона лева се пада за лекарства и консумативи.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: БНТ Новини

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиЛюбопитноСпециалистиОбразованиеСпорт и туризъмЗаведенияОрганизацииАптекиАнкетиЛайфстайлИсторияЗдравни съветиНормативни актовеСоциални грижиЛичностиТестовеГеография