Начало Здравна медиа Здравни новини Профилактични прегледи за малцинствата в Стара Загора

Профилактични прегледи за малцинствата в Стара Загора

Профилактични прегледи за малцинствата в Стара Загора - изображение

Профилактични прегледи за малцинствата ще се провеждат в Стара Загора по Програма за профилактика и контрол на ХИВ/СПИН през 2017 г. в изпълнение на Националния план за действие за периода 2015 – 2020 година към Националната стратегия за интегриране на ромите 2012 - 2020 г. Ще бъдат извършени няколко мероприятия на територията на област Стара Загора.

Профилактични прегледи в три направления:

1. Профилактични мамографски изследвания за 500 лица от ромски произход или за лица с труден достъп до здравни услуги в област Стара Загора. Прегледите са насочени за жени над 35-годишна възраст, с изключение на бременни жени и кърмещи майки.

2. Гинекологични прегледи за 500 жени с цитонамазка и ехография. Целевата група е за лица над 16-годишна възраст.

3. Преди профилактичните прегледи специалисти от РЗИ – Стара Загора ще провеждат разяснителни кампании на ромското население по различни тематики:

- „Подобряване на здравната помощ на новородените и децата в предучилищна възраст”. Разясняване за важността и прилагането на ваксини съгласно Националния имунизационен календар от Националния план за действие 2015 - 2020 г.

- „Подобряване на профилактичните дейности сред ромското население”. Разясняване за важността от профилактичните прегледи и задължителните имунизации сред ромското население.

- „Повишаване на здравните знания и информираността на ромското население”. Разясняване относно най-разпространените инфекциозни и заразни заболявания, както и вредата от злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето и нездравословното хранене.

Кампанията за профилактични прегледи и информираност ще бъде проведена и в общините Гурково, Николаева и Казанлък. Инициативата се провежда съвместно със СНЦ „Свят без граници”.

В община Гурково и Николаево са преминали около 400 лица спрез флуорографски прегледи. Резултатите от изследванията все още се обработват и ще бъдат съобщени при необходимост за лечение.

През август 2017 г. стартира кампания за изследванията на рисковите групи сред населението, като основната цел бе извършването на превантивни дейности за най-уязвимите групи и групите с най-висок риск. Резултатите показват, че през РЗИ-Стара Загора са преминали 101 души, употребяващи венозно наркотични вещества за консултативни изследвания за ХИВ и сифилис, както и 109 лица, практикуващи секс с мъже.

РЗИ-Стара Загора съобщава, че през Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН са преминали 1203 души. Регистрирани са: един човек с хепатит В, един ХИВ позитивен, 5 души със сифилис и 39 души с хепатит С.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: fhfh.ca

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниАнкетиСоциални грижиЛайфстайлИсторияЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноНормативни актовеЗаведенияСпортОбразованиеСпорт и туризъмСпециалистиАптекиОрганизации