Начало Здравна медиа Здравни новини Публикуваха проектонаредбата за дейността на „Медицинския надзор“

Публикуваха проектонаредбата за дейността на „Медицинския надзор“

Публикуваха проектонаредбата за дейността на „Медицинския надзор“ - изображение

Здравното министерство публикува проектонаредбата, която определя условията и начините, по които ИА „Медицински надзор“ ще осъществява проверките на лечебните заведения.

В текста е посочено, че проверките по план ще бъдат извършвани на две години, а извънредните ще са по преценка на ръководителя на Агенцията, когато при него постъпи информация за проблеми и нарушения, при инцидент, по искане на здравния министър, по сигнали от граждани или по искане на държавни органи. Проверяваните няма да бъдат предварително уведомявани.

Освен в страната екипите на „Медицински надзор“ ще имат право да проверяват и лечебни заведения в други държави в случаите, когато има обща дейност при трансплантации, асистирана репродукция и внос на органи и клетки.

Регламентира се и възможността към комисиите на Агенцията да бъдат привличани и външни експерти както и да бъде поискано писмено становище по казус, за документация или за дейност.

Предвижда се още в проверките да участват и представители на организациите за защита правата на пациентите. Според министър Кирил Ананиев тяхното включване ще бъде гаранция, че процесът е прозрачен.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mh.government.bg
Снимка: noini.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноОрганизацииНормативни актове