Начало Здравна медиа Здравни новини Първи смъртен случай от предозиране с марихуана в света

Първи смъртен случай от предозиране с марихуана в света

Първи смъртен случай от предозиране с марихуана в света - изображение

Смъртта на 11-месечно бебе е първият смъртен случай в света вследствие от предозиране с марихуана. Момченцето било прието по спешност в болница в Колорадо, САЩ.

Проведени са редица изследвания, от които става ясно, че детето е развило миокардит и е засегнат сърдечният мускул. Не след дълго бебето умира. Лекарите откриват в кръвта и урината му високо съдържание на психоактивен компонент на марихуаната. Според медиците веществото е попаднало в кръвта на детето от родителите му, които често са употребявали от легализирания в този американски щат наркотик.

Лекарите са разгледали и други възможни обяснения за смъртта на момченцето като инфекции и вируси, но се оказало, че предозирането е основната причина за фаталния му край.

Специалистите подчертават, че влиянието на канабиса върху миокарда с лечебна цел се практикува, но нито един случай досега не е завършвал със смърт. Марихуаната е легализирана в Колорадо през 2014 г. и намира все по-широко търсене и приложение. Използва се за редица заболявания с терепавтична цел. Досега се смяташе, че предозирането не е фатално.

Вестта за смъртта на детето от свръхдоза марихуана е с потенциално световно значение и може да се отрази и промени начина, по който хората се отнасят към веществото и неговата законова легализация.

Авторите на доклада д-р Томас Нап и д-р Кристофър Хойт са описали подробно случая и медицинските си доводи за посатвянето на диагнозата в статия, публикувана в Clinical Practice and Cases in Emergency Medicine.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: escholarship.org
Снимка: ghanahealthnest.com
5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСпортИсторияХрани и ястияЛайфстайлПсихологияАлт. медицинаБотаникаПатологияСнимкиНормативни актовеАнкетиСпециалистиЛечения