Начало Здравна медиа Здравни новини Радиоактивни частици с неясен произход са открити в Европа

Радиоактивни частици с неясен произход са открити в Европа

Радиоактивни частици с неясен произход са открити в Европа - изображение

Радиоактивни частици с неясен произход са открити в цяла Европа. Все още експертите се опитват да установят откъде и на какво се дължат.

Няколко измервателни станции от Европа – в Италия, Австрия, Норвегия, Чехия и в 6 от Германия отчитат леко повишение на радиоактивни частици на изотопа рутений – 106 (Ru-106), съобщава IFLScience.

Изотопът рутений-106 се използва в медицината за лечение на ракови образования и добиване на енергия за задвижване на сателити.

Специалистите поясняват, че повишените нива не са вредни и не представляват опасност за общественото здраве.

В Германия регистрираните стойности на рутений-106 са между няколко микробекерела и 5 (μBq / m3) микробекерела на кубичен метър въздух. Най-висока доза е открита във Виена - 42 (mBq / m3) (милибекерела на кубичен метър), но не е много по-висока от естествения радиационен фон. Дозата на облъчване е с приблизително 1% по-висока, но не оказва реално ефект върху околната среда и човека, предава Холандския кралски институт за обществено здраве.

Във въздуха във Франция и Холандия не са открити повишени нива на радиоактивно замърсяване.

Все още не е ясно на какво се дължи повишеното ниво на радиация. Според говорител на немската служба произходът е от Източна Европа. Експерти в областта считат, че източникът на радиация е най-вероятно от Урал, Русия.

Специалистите обаче подчертават, че причината не се дължи на авария в ядрена централа. При подобен случай рутеиний – 106 няма да бъде единственото радиоактивно вещество с повишени нива.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: iflscience.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлИсторияЗдравни съветиЛюбопитноАнкетиАлт. медицинаЛеченияБотаникаСоциални грижиСнимкиСпортРецепти