Начало Здравна медиа Здравни новини Радиоактивността в Европа произлиза от Русия

Радиоактивността в Европа произлиза от Русия

Радиоактивността в Европа произлиза от Русия - изображение

Повишената концентрация на радиоактивният изотоп рутений 106 в Европа от преди месец произлиза от Русия, потвърдиха от европейските институции за замърсяване този месец.

Руската метеорологична служба потвърди наличието на изключително високи нива на рутений, като най-висока е концентрацията в село Аргаяш в Челябински регион на Южен Урал. Там е засечен Ru-106 с над 980 пъти над нормата.

През октомври бе публикувано изявление на „Росатом“, в което се посочва, че не са открити следи от рутений 106 в пробите за периода 25 септември – 7 октомври. В този отрязък е изследвана и местността на Южен Урал.

Тази седмица „Росгидромет” съобщи, че изотопът е открит в Южна Русия и Татарстан, след което от 29 септември се е разпространил към всички европейски държави – Италия, Норвегия, Австрия, Чехия, Германия и други.

Френски експерти съобщиха още през октомври, че замърсяването вероятно идва от Урал, Русия или Казахстан. До сега не бе посочен конкретен източник, но най-високите нива на изотопа, засечени в Аргаяш, предполагат първоизточника. Станцията Аргаяш е на близо 30 км. от съоръжението „Маяк”, където днес се преработва ядрено гориво. Именно там през 1957 година избухна една от най-тежките ядрени катастрофи в историята.

Рутений 106 бе открит в редица държави от Европа от края на септември месец тази година. На 9 ноември Френският институт за радиационна защита и ядрена сигурност (IRSN) публикува доклад, от който става ясно, че изотопът е засечен между 27 септември и 13 октомври във Франция. Институтът не посочва източникът на замърсяване, но подозира инцидент между планината Урал и река Волга. Въпреки повишените нива, специалистите поясняват, че рутений 106 не представлява опасност за човешкото здраве. Изотопът се използва за лечение на ракови заболявания в медицината и за добиване на енергия за задвижване на сателити. Не се среща в природата свободно.

Руската агенция „Росатом” обаче отрече да са се случвали ядрени инциденти в страната, които да са причина за повишената концентрация ан рутений 106. Тя посочва, че при подобен аварии няма да има завишени нива само на едно радиоактивно вещество с повишени нива.

На територията на България няма данни за пренос или повишени нива на рутений 106. От Министерството на здравеопазването посочват, че Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) не е отчела стойности, налагащи предприемането на радиационно-защитни мерки на територията на цялата страна.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: meteorf.ru
Снимка: brandveilig.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛайфстайлИсторияЗдравни съветиАнкетиАлт. медицинаЛеченияБотаникаСоциални грижиСпортСнимкиРецептиТестовеГеография