Начало Здравна медиа Здравни новини Разгарът на грипната епидемия се очертава да бъде след Нова година

Разгарът на грипната епидемия се очертава да бъде след Нова година

Разгарът на грипната епидемия се очертава да бъде след Нова година - изображение

Разгарът на грипната епидемия се очертава да бъде след Нова година. Сега все още сме в началото на циркулацията на грипа и почивките около празниците ще намалят риска от епидемия. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ.

Той бе категоричен, че настинки няма, а всички симптоми сочат за вирусна инфекция. Характерни са силни болки в главата, мускулни болки, висока температура, съпътстващи респираторни симптоми като хрема, възпалено гърло, суха кашлица, сълзотечение. Отличителен симптом е дразненето от светлина и нежеланието на пушачи да пушат. Професорът напомня, че болният човек е най-заразен за околните в първите 24 часа преди вдигане на температура.

Към момента грипните случаи не са много. Регистрирана е тежка грипна инфекция от група Б на 14-годишно дете от Пета МБАЛ – София, още два случая на грип Б в Александровска болница и пациент с вирус на грип А в Русе с тежка белодробна инфекция. Това потвърждава факта, че е започнала циркулацията на грипа в страната“, отбеляза проф. Кантарджиев.

По думите му е много важно да се консумира витаминозна храна и да се проветряват по-често помещенията, защото мръсният въздух намалява имунитета на дихателните пътища. Хората е добре да завишат личната хигиена и миенето на ръце и да избягват контактите с болни хора.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: bnt.bg
Снимка: marica.bg


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниМикробиологияЗдравни съветиЛюбопитноВидеоХранене при...ЛайфстайлЗдравни проблемиПрезентацииБотаникаИсторияТестовеСнимкиАлт. медицинаЛеченияИзследванияАнкети