Начало Здравна медиа Здравни новини Разследват онкодиспансера в Пловдив за злоупотреба със сделка за апаратура на стойност 500 000 лева

Разследват онкодиспансера в Пловдив за злоупотреба със сделка за апаратура на стойност 500 000 лева

Разследват онкодиспансера в Пловдив за злоупотреба със сделка за апаратура на стойност 500 000 лева - изображение

Върховната касационна прокуратура е образувала досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка за апаратура на стойност 500 000 лева в онкодиспансера в Пловдив.

Основен предмет на сделката е доставката и въвеждането в експлоатация на компютърен томограф на стойност 950 000 лева. ВКП бе сигнализирана за сигнал с изложени данни за злоупотреби при закупуването на томографа.

Случаят е доста сложен и затова разследването ще се ръководи от антикорупционното звено на прокуратурата, за да има повече обективност и пълнота. Това е разпореждането на главния прокурор Сотир Цацаров, съобщиха от пресцентъра на обвинението. Срокът, определен за разследването, е два месеца.

Покрай онкодиспансера в Пловдив се разшумя още миналата година. Тогава бяха посочени няколко случая на пациенти, на които са им правени ненужни операции. Основен проблем тогава се оказа патологът Петко Маслев. Поставянето на грешни хистологични диагнози е наложило оперативните интервенции на жени, които не са имали нужда от тях. Последвала проверка на агенция „Медицински одит“ установи и други нарушения. Правата на патолога бяха отнети за срок от 2 години, а директорът на онкодиспансера бе сменен.

От лечебното заведение уточниха, че са жертва на корпоративни интереси от друго лечебно заведение в района, която се стреми да им вземе пациентите.

По-късно ВАС обявиха, че заповедта за отнемането на правата на д-р Маслев е нищожна. Отделно от прокуратурата не се подаде информация за разследване на историите с ненужните операции.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: PlovdivUtre.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СпециалистиНовиниЗаведенияПсихологияСнимкиАнкетиЛюбопитноИзследванияЗдравни проблемиСтатистически проучванияНаправления в медицинатаИсторияЛайфстайлВидеоНаучни публикацииОрганизацииКлинични пътекиАлт. медицинаНормативни актовеПрезентацииСпорт и туризъмОбразованиеАптеки