Начало Здравна медиа Здравни новини Районната колегия на БЛС в Пазарджик също се обявиха срещу намаляване на бюджета за болнична помощ

Районната колегия на БЛС в Пазарджик също се обявиха срещу намаляване на бюджета за болнична помощ

Районната колегия на БЛС в Пазарджик също се обявиха срещу намаляване на бюджета за болнична помощ - изображение

Членовете на Управителния съвет на Районната колегия на БЛС в Пазарджик, както и директори на болнични заведения в региона също се обявиха срещу намаляването на бюджета за болнична помощ с до 15% за областта. Това съобщи д-р Васил Попов, зам.-председател на колегията.

На среща с административните директори на здравни заведения от област Пазарджик беше изготвено мотивирано искане, където се обясняват и причините за неодобрението. Искането ще бъде изпратено до директора и надзорния съвет на НЗОК, до министъра на здравеопазването и Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

Според специалистите в областта намаляването на бюджета ще доведе до рестрикция на болничната помощ и лечение. Неизменно ще се приложат вече познатите лимити за заплащане на извършена дейност, намаляване качеството на здравеопазването, както и увеличаване на пациентите, чакащи за болнично лечение.

Районната колегия на БЛС в Пазарджик подложиха под съмнение коректното изпълнение на Националния рамков договор, защото още в първото тримесечие се отчита нарушение.

Тази практика ще продължи и в доболнична помощ“, коментира д-р Попов.

Против намаляване на бюджета за болнична помощ се обявиха още Районната колегия и директори на лечебни заведения от област Варна и Стара Загора. Специалистите подчертаха, че не е известен принципа, по който са разпределени бюджетите, както и на какво се дължи намаляването на бюджета за първото тримесечие при наличието на общо увеличение за 2017 година.

Настоява се за спешни мерки и промени в определянето на стойностите на бюджета съгласно ЗБНЗОК за 2017 г.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Reader's Digest

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиНовиниАнкетиТестовеНормативни актове