Начало Здравна медиа Здравни новини Ракът може да бъде победен с помощта на метал от астероида, убил динозаврите

Ракът може да бъде победен с помощта на метал от астероида, убил динозаврите

Ракът може да бъде победен с помощта на метал от астероида, убил динозаврите - изображение

Нови изследвания на учени от Великобритания и Китай показват, че раковите клетки могат да бъдат проследени и унищожени с метал от астероида, който е убил динозаврите.

Международният екип, който включва изследователи от университетите Уоруик във Великобритания и Сун Ят-Сен в Китай, са открили, че химическият елемент иридий, който е част от метеоритен камък, е изключително ефективен в борбата с онкологичните заболявания. Учените създали съединение от иридий и органичен материал, което се насочва пряко към раковите клетки, а чрез включването на атомен кислород, убива болните, без да наранява здравите. Процесът се активира и доставя до засегнатия орган чрез специален медицински лазер.

Сместа, в основата на която е иридият, дошъл на Земята с астероид преди милиони години, прониква във всички слоеве на злокачествения тумор и го убива.

„Нашият иновативен подход за борба с рака, който включва насочване на важни клетъчни протеини, може да доведе до нови лекарства, а от тях има спешна нужда“, заявяват от университета Уоруик, който е известен с една от най-напредналите лаборатории във Великобритания и се определя като център от световна класа по отношение на аналитичните науки. От там вярват още, че особено в сътрудничество с колегите си от Китай, ще постигнат сериозни успехи.

Професор Питър Сейдлър коментира, че потенциалът на иридия за създаване на нови лекарства е много голям. „Платината се използва за химиотерапия, сега е ред на иридия и възможността чрез нови лечебни средства да бъдат атакувани раковите клетки по нов начин, да се борим с резистентността и те да имат минимални странични ефекти“, казва ученият и изразява надеждата си, че международното сътрудничество ще ускори значително процеса.

Иридият е открит през 1803 г. и е изключително рядък на земята, но се намира в изобилие на метеоритите. Големи количества от него са били намерени в земната кора от преди 66 милиона години и именно това води до идеята, че е пристигнал при нас с астероида, причинил изчезването на динозаврите.

Вероятно и затова проф. Сейдлър казва: „Иридият е дошъл на нашата планета с астероид преди милиони години. Е, вече е време да му намерим медицинско приложение.“ Той и колегите му се надяват много скоро да започнат клиничните изследвания на лекарството.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: eurekalert.org

Снимка: warwick.ac.uk 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноПсихологияСоциални грижиЛайфстайлНовиниИсторияИзследванияСнимкиКлинични пътекиЛеченияНормативни актовеСпортСпециалистиЗдравни съветиЗаведенияОрганизации