Начало Здравна медиа Здравни новини Расте броят на болните от сифилис в Пловдив

Расте броят на болните от сифилис в Пловдив

Расте броят на болните от сифилис в Пловдив - изображение

Лекарите от пловдивския Кожно-венерически център алармират, че от началото на годината са регистрирани 40 случая на болни от сифилис. Тревожен е и броят на заразените през последните 3 месеца – официално са установени 18 души. Според специалистите заболеваемостта обхваща много повече хора и причината за това е несериозното отношение на болните и липсата на всякакви механизми от страна на държавата, чрез които да се обхващат навреме пациентите.

Управителят на центъра д-р Боян Костов припомня, че преди години при постъпване на работа било задължително служителят да се изследва за сифилис. След това изискването отпаднало. Заболеваемостта е много висока, а в същото време скринингът е занижен, в болниците не проверяват пациентите дали са носители на кожно-венерическата болест при постъпването им. Дори от лабораториите не се подава информация за случаи на сифилис. Само от Центъра за кръвопреливане уведомяват за заразени хора.

Ако не се лекува навреме, болестта започва да поразява сърцето, нервната система. Опасенията на д-р Костов са, че дори и да няма в момента случаи на сифилис в напреднал стадий, след като няма адекватни мерки, може да се стигне и до там. Съществува и голяма вероятност болестта да се среща все по-често и сред новородените, тъй като сред регистрираните със заболяването немалко са бременни и деца.

Специалистите от Кожно-венерическия център в Пловдив съобщават, че болните от сифилис невинаги се интересуват от своето състояние и оказват съдействие. Някои отказват дори да се лекуват, а понякога е много трудно да се намерят хората, с които те са контактували и вероятно са заразили. Преди години те са били търсени с помощта на МВР, а сега се разчита на съвестта на пациентите.

Друго затруднение, пред което се изправят лекарите, е липсата на пеницилинови препарати. Тази спънка възпрепятства лечението на болните от сифилис, най-вече на децата и бременните.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnt.bg
Снимка: zdrave.net

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиНовиниАлт. медицинаХранене при...ЛюбопитноЛеченияИзследванияБотаникаКлинични пътеки