Регистрираха случай на трихинелоза в село Мусомище, община Гоце Делчев
Инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград и медицински екип от РЗИ - Благоевград са извършили съвместна проверка, която установила, че седем души от село Мусомище са консумирали домашно приготвен суджук от месо от диво прасе.
Според разказа на един от заболелите преди около месец, прибирайки се с негов приятел, видели ранено прасе и го доумъртвили. От добитото месо направил суджуци, от които дал и на свои приятели. На въпрос дали месото е изследвано, той отговорил положително.
При справка на входящия дневник на ИЛ "Лабораторни дейности" при ОДБХ- Благоевград, не е било установено да е приемана проба от диво прасе от с. Мусомищe.
Възбранени и конфискувани са 30 кг суджук, които ще бъдат унищожени на екарисаж.
Според информация от РЗИ - Благоевград общо 35 човека са консумирали от домашния колбас, но само 7 са с потвърдена диагноза - трихинелоза.
Резултатите от извършените изследвания от ИЛ "Лабораторни дейности" - Благоевград доказват диагнозата, която е потвърдена и от референтна лаборатория в София.
Българска агенция по безопасност на храните припомня, че изследването за трихинелоза при отстреляно диво прасе е задължително и е отговорност на ловеца, отстрелял животното.
Коментари към Регистрираха случай на трихинелоза в село Мусомище, община Гоце Делчев