Начало Здравна медиа Здравни новини РЗИ – Стара Загора отчете резултатите от проведения скрининг за три вида онкозаболявания

РЗИ – Стара Загора отчете резултатите от проведения скрининг за три вида онкозаболявания

РЗИ – Стара Загора отчете резултатите от проведения скрининг за три вида онкозаболявания - изображение

Общо 1950 души са преминали през безплатни профилактични прегледи за три вида онкологични заболявания, съобщава РЗИ – Стара Загора. Здравната институция организира скрининга по Национална програма за превенция на хронични незаразни болести 2014 – 2020 г. и той се проведе между 26 ноември и 21 декември миналата година. Областите Русе и Стара Загора бяха избрани за реализирането на кампанията поради отчетена най-висока заболяемост за 2015 г. в тях според данни на Националния раков регистър.

Трите онкологични заболявания, за които имали възможност да се прегледат хората, били рак на млечната жлеза, на дебелото черво и на шийката на матката. В скрининга били включени по преценка на лекарите граждани, които са с фамилна обремененост, сред които имало както здравноосигурени, така и здравнонеосигурени. Специалистите извършили специфичните изследвания, присъщи за проверка на всяко едно от трите ракови заболявания – цитонамазки, окултни тестове за скрити кръвоизливи и мамографии. За всяко едно от тях определената бройка била по 650.

От изследваните 650 души за рак на млечната жлеза 101 били насочени към допълнителни консултации и изследвания. От прегледаните също толкова пациенти за рак на маточната шийка 56 души се нуждаят от още насоки и изследвания, а в групата, включена за проверка за рак на дебелото черво, такива били необходими за 51 души. Резултатите обобщават, че от 1950 лица 10,7% от тях били насочени към допълнителни консултации и изследвания.

Редактор: Ирина Тенева
Източник и снимка: РЗИ – Стара Загора

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЛюбопитноСнимкиПатологияЗдравни проблемиАлт. медицинаОрганизацииНормативни актовеСоциални грижи