Начало Здравна медиа Здравни новини РЗОК прекрати договор с русенски лекар заради установена злоупотреба

РЗОК прекрати договор с русенски лекар заради установена злоупотреба

РЗОК прекрати договор с русенски лекар заради установена злоупотреба - изображение

Малък брой българи се възползват и се сдобиват с безплатния код за достъп до своето електронно досие. В него се вписват прегледите и манипулациите, които са направени по здравна каса от общопрактикуващия лекар, стоматолог, специалист или лаборатория. Чрез проверка на досието си русенец установил злоупотреба за сметка на НЗОК от страна на медик.

Гражданинът подава сигнал до Районната здравна каса, че му е вписан преглед, на който той не е ходил и дори не познава специалиста. Вследствие на направена проверка институцията прекратява договора на русенския лекар заради отчитане на неизвършена дейност, обяви директорът й Калоян Копчев.

Едва 3000 души в областта са пожелали да имат уникалния код за достъп до електронното им досие. Всеки българин има такова, но повечето даже не знаят за неговото съществуване. Русенци рядко подават сигнали и затова установените нарушения след техни жалби са много малко на брой. През миналата година от РЗОК са направили 941 проверки. В 90 на сто от тях са констатирани нарушения, а наложените санкции са за 51 000 лв.

Адвокат Пламен Христозов е на мнение, че електронните досиета няма да направят системата по-ефективна. В тях се вкарват данни за диагнози и направени изследвания, но не и за резултатите от тях и за изписаните медикаменти. Смисълът се губи без електронната здравна карта и без нея наличието на досие се обезсмисля, щом всичко се въвежда на ръка. Картата ще служи за идентификация на пациента, където и да отиде, и ще предоставя цялата медицинска информация за него.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnt.bg
Снимка: netinfo.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиПсихологияЛюбопитноСнимкиАнкетиИзследванияЗдравни проблемиСтатистически проучвания