Начало Здравна медиа Здравни новини Ръководството на МБАЛ – Гоце Делчев обмисля съкращаване на персонала

Ръководството на МБАЛ – Гоце Делчев обмисля съкращаване на персонала

Ръководството на МБАЛ – Гоце Делчев обмисля съкращаване на персонала - изображение

От МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев обмислят да направят съкращение на персонала заради затрудненото си финансово състояние. Засега няма проблем при изплащането на трудовите възнаграждения, но лечебното заведение дължи близо 800 000 лв. на доставчици на лекарства и консумативи. Ако се пристъпи към съкращаване на персонал, той ще бъде помощен, а не медицински.

С новото увеличение на минималната работна заплата трудовите възнаграждения на санитари и други подобни служители се доближават до тези на медицинските сестри, което е недопустимо според директора на болницата д-р Мария Радойкова.

Тя коментира още, че въвеждането на лимитите в дейността на здравните заведения не позволява да постъпят доходи, които да помогнат в самоиздръжката им. „Нормално е при тези намалени приходи да изпитваме затруднения относно изплащането на дължимото към нашите контрагенти“, добавя още д-р Радойкова.

Увеличаването на минималната работна заплата допълнително усложнява и възпрепятства ръководството на болницата. Получава се така, че разходите се увеличават, а постъпленията остават едни и същи.

От НЗОК не са изплатили около 150 000 лв. за надлимитни дейности, които гоцеделчевската болница е извършвала през последните 3 години. Друг проблем, който непременно трябва да бъде разрешен според лекарската гилдия, е цените на клиничните пътеки. Когато те са формирани, минималната работна заплата е била 180 лв. В момента тя вече е 510 лв., а цените на пътеките остават същите.

За момента ръководството на МБАЛ – Гоце Делчев не предвижда да затваря отделения. Сега работят 9, но се чувства остър недостиг на хирурзи, ортопеди и анестезиолози. Общината е поела ангажимент и покрива разходите по специализация на младите лекари, като след това те сключват договор за 5 години, в които работят за болницата. Вероятно към екипа на лечебното заведение ще се присъединят двама млади специалисти по ендокринология и педиатрия.

Ежегодно през болницата в Гоце Делчев преминават около 7000 души. По-голямата част са от отдалечените села, които не могат да пътуват до съседни градове и до областния Благоевград.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnt.bg
Снимка: csw.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниФизиологияБотаникаИсторияЗаведенияЛайфстайлНормативни актовеИнтервютаКомпании и организацииОрганизацииСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиСоциални грижиКлинични пътекиАптекиАнкетиЛеченияСпециалисти