Начало Здравна медиа Здравни новини Само 252 души са пожелали да се изследват за хепатит С по проект SPHERE-C в Стара Загора

Само 252 души са пожелали да се изследват за хепатит С по проект SPHERE-C в Стара Загора

Само 252 души са пожелали да се изследват за хепатит С по проект SPHERE-C в Стара Загора - изображение

РЗИ – Стара Загора отчете резултатите от международния проект SPHERE-C, който се проведе на територията на града и имаше за цел да събере информация за инфектираните с хепатит С. Той започна на 5 септември и приключи на 16 ноември тази година, като 422 души от очаквани 1000 отговорили на изпратените им покани за изследване.

Данните показват, че 252-ма старозагорци дали кръв и двама от тях са с положителни резултати за хепатит С. На тях ще бъдат направени допълнителни изследвания и са насочени към лечение. 170 души отказали да участват в проекта, като уведомили съответните институции чрез обаждане.

Съвместно с хората, които били избрани на произволен принцип да бъдат включени в SPHERE-C, били изследвани и много други, които пожелали да проверят здравословното си състояние в това отношение. Те посетили мобилния и стационарния кабинети на местното РЗИ.

Проектът се осъществи от германския Институт „Роберт Кох“, Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията и съвместно с Регионалната здравна инспекция в Стара Загора. През следващата година ще стартира нова национална програма за контрол и профилактика на вирусните хепатити.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: РЗИ – Стара Загора
Снимка: harvard.edu

 

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

МикробиологияНовиниИнтервютаНаучни публикацииСнимкиЛюбопитноИсторияЛечения