Начало Здравна медиа Здравни новини Сапунът се плъзна леко за 10-ти път на Бабинден в Болница „Тракия“

Сапунът се плъзна леко за 10-ти път на Бабинден в Болница „Тракия“

Сапунът се плъзна леко за 10-ти път на Бабинден в Болница „Тракия“ - изображение

На 21 януари, Бабинден, по традиция в болница „Тракия“ беше изпълнен обичая „измиване на ръцете“ на лекари и акушерки. Този път ръцете на завеждащата отделението по акушерство и гинекология д-р Калина Пиперкова изми Лилия Попова от Казанлък, която вчера роди своята втора рожба отново в болница „Тракия“. 34-годишната майка роди момиченце, което се казва Ивайла. Първото й дете е също момиче. И двете раждания на Лилия са по нормален път – кауза, която лекарите болницата подкрепят безрезервно.

Специални подаръци имаше за д-р Пиперкова и началникът на Неонатологичното отделение д-р Жанета Узунова. Те получиха отпечатъци от ръцете на Дея и Мария, внучки на собствениците на здравното заведение Лена и Дечко Колеви.

Думи на благодарност и поздрави за празника отправиха още началникът на РЗОК – Стара Загора д-р Жулиета Здравкова, д-р Антония Тодорова от Община Стара Загора и д-р Таня Перчемлиева от РЗИ.

Празникът в „Тракия“ почетоха още д-р Атам Саркисян, доайен на акушер-гинеколозите и една от най-дългогодишните акушерки в Стара Загора Мария Терзиева.

Бабинден в болница "Тракия"

Общо 523 бебета се родиха под грижите на акушер-гинеколозите в Болница „Тракия“ през изтеклата 2018 г. 7 двойки от тях са близнаци. Резултатът е 16 бебета повече, в сравнение с предходната 2017 г., когато родените деца в отделението са били 507.

Родените през 2018 г. момчета в Болница „Тракия“ са 281, а момичетата са 242. Така момчетата са с 39 повече от момичетата, проплакали в родилното отделение на здравното заведение. Така е било и през 2017 г., когато момчетата са били с 35 повече от момичетата.

През миналата година ражданията с цезарово сечение са били с 1/3 повече от ражданията по естествен път – 314 срещу 202, въпреки подкрепата на акушер-гинеколозите за нормално раждане, съобщи началникът на АГ-отделението д-р Калина Пиперкова.

От началото на новата 2019 година до днес - 21 януари, Бабинден, в отделението са се родили 35 бебета. От откриването на отделението в болница „Тракия“ (тогава „Св.Иван Рилски“) на 8 март 2009 г. до днес са се родили общо 4779 деца.

За 11-те години от откриването на болница „Тракия“ АГ-отделението се утвърди и като един от предпочитаните центрове по гинекологична хирургия, в която се извършват предимно безкръвни лапароскопски операции. Под ръководството на д-р Пиперкова работят редица утвърдени АГ-специалисти – д-р Стефан Бузалов д.м., д-р Пламен Янев, д-р Иван Иванов, д-р Таня Начева, д-р Виолета Иванова, д-р Татяна Гидикова, главната акушерка Жана Маринова, младите попълнения - акушер-гинекологът Ясен Трифонов и специализантът Божидар Василев, както и много други опитни акушери и помощен персонал.

Честит празник и на техните колеги от Неонатологично отделение – началникът отделение д-р Жанета Узунова, д-р Мила Кантарджиева, д-р Христина Стоянова, д-р Сияна Дойчева, д-р Петя Елкина и старшата медицинска сестра Тинка Георгиева, както и на техните колеги. Всички те бяха поздравени от малките балерини от детската балетна школа на Снежана Дескова.

Честит празник!

Източник: Болница "Тракия"

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниВидео