Начало Здравна медиа Здравни новини Светлинна инсталация известява за раждането на дете в пловдивски квартал

Светлинна инсталация известява за раждането на дете в пловдивски квартал

Светлинна инсталация известява за раждането на дете в пловдивски квартал - изображение

Специална светлинна инсталация сигнализира на жители на Пловдив кога в града се е родило бебе. Тя е дело на италианския художник Алберто Гарути и е наречена „На родените днес“. Системата е инсталирана в болниците УМБАЛ „Св. Георги“, СБАЛАГ „Торакс“, УМБАЛ „Пловдив“ и УСБАЛАГ „Селена“.

Във всяка една от тях има разположен специален бутон, с чието натискане уличното осветление в пловдивския квартал „Капана“ започва да мига в ритъма на пулсиращо сърце. Само през последния един месец имало 400 причини за премигване на светлините, защото в АГ-отделенията на четирите лечебни заведения на бял свят се появили именно толкова бебета, като само в „Торакс“ те са 62.

Неонатологът в тази болница д-р Живка Чалъкова коментира, че въпреки данните за спад в раждаемостта в страната, в лечебното заведение отчитат 20-процентно увеличение на ражданията през последните две години. Особено много е запълнен капацитетът на клиниката в края на годината, когато се раждат заченатите през пролетта бебета. Специалистите отчитат също и нарастване на двойките, които са сключили брак и са се решили да имат второ дете.

Д-р Чалъкова споделя, че бащите на новородените с огромно удоволствие натискат бутона, който задейства светлинната инсталация в квартала на творческите индустрии. Инициативата вече се е превърнала в атракция за майките и бащите, току-що сдобили се с рожба.

Редактор: Ирина Тенева
Източник и снимка: Катя Стайкова

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиНовиниИсторияАлт. медицинаХранене при...Социални грижиИзследванияПсихологияОрганизацииПроизводителиСпортСпециалистиКлинични пътекиЗаведенияЛеченияБотаника