Начало Здравна медиа Здравни новини Световния ден за борба с остеопорозата отбелязваме на 20 октомври

Световния ден за борба с остеопорозата отбелязваме на 20 октомври

Световния ден за борба с остеопорозата отбелязваме на 20 октомври - изображение

Световния ден за борба с остеопорозата отбелязваме на 20 октомври.

По данни от официалната статистика една от всеки три жени и един от всеки петима мъже над 50-годишна възраст получават остеопорозна фрактура.

"Наличието на една фрактура повишава с 86 процента риска от появата на следващи фрактури и при двата пола", обясняват специалисти.

Смъртността при бедрените фрактури е 20-24 процента в рамките на година след фрактурата.

Очакванията са към 2050 г. броят на бедрените фрактури в световен мащаб да нарасне с 310 процента при мъжете и 240 процента при жените.

Информационното събитие "Да запазим костите си здрави!" е в рамките на глобалната инициатива на Международната фондация по остеопороза. Тя се провежда в над 200 страни, като призивът на организаторите в цял свят е посетителите да носят бяла дреха или лента в знак на подкрепа на движението за по-добро здраве на костите.

Медицинските специалисти припомнят, че някои от основните рискови фактори за поява на заболяването са ранна менопауза, настъпваща преди 45-годишна възраст, напреднала възраст, недостатъчен прием с храната на калций и витамин Д, обездвижване, консумация на повече от 3 - 4 кафета дневно, тютюнопушене, прекаляване с алкохол.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниВидеоЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноЗдравни проблемиЛайфстайлИнтервютаОрганизацииБотаникаАлт. медицинаФизиологияСпортИсторияЛечения