Начало Здравна медиа Здравни новини Светът ще отбележи Деня за борба с хранителните разстройства

Светът ще отбележи Деня за борба с хранителните разстройства

Светът ще отбележи Деня за борба с хранителните разстройства - изображение

За трета поредна година на 2 юни ще бъде отбелязан Световният ден за борба с хранителните разстройства. Проблемът засяга повече от седемдесет милиона души и според специалистите е с най-висока смъртност сред психическите заболявания.

Тази година знакът на кампанията, избран за символ в Италия, е лилава лента.

Председателят на организационния комитет Ейми Кънингам споделя, че целта е да бъде показан напредъка по отношение на разбирането, че хранителните разстройства са лечима и свързана с генетичния фактор болест. Кампанията се организира от доброволци, а стремежът е да се даде не само повече информация, но и да предостави решения на проблемите и даде надежда.

В проявата ще се включат засегнатите и техните семейства, професионалисти и публични личности. Национални конференции, срещи, обществени обсъждания и осветяване в лилаво на паметници са част от инициативите, които ще бъдат осъществени в България, Италия, Белгия, Япония, Белгия, Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, САЩ и др.

Според психотерапевта Детелина Стаменова, която е и член на организационния комитет, е от огромно значение за обществото както да се говори по проблема, така и то да разполага с информация за емоционалното хранене и хранителните разстройства. Преодоляването на стигмата е част от превенцията на този вид нарушения, смята тя и допълва, че е лечението трябва да се основава на научните постижения, защото те дават реални и положителни резултати.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: WorldEatingDisordersDay.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПсихологияЛюбопитноНовиниСоциални грижиЛайфстайлХранене при...Нормативни актовеДиетиОрганизацииЛеченияБотаникаЗаведенияИсторияСнимкиЗдравни съветиПатологияКлинични пътекиИнтервютаСпециалистиНаправления в медицинатаИзследванияАнкетиАлт. медицинаСпортТестовеОбразованиеРецептиФизиологияСтатистически проучванияПроизводители