Начало Здравна медиа Здравни новини Седем сдружения с декларация за проектобюджета на НЗОК за 2019 г.

Седем сдружения с декларация за проектобюджета на НЗОК за 2019 г.

Седем сдружения с декларация за проектобюджета на НЗОК за 2019 г. - изображение

Лекарският съюз, асоциациите на университетските и частни болници, сдруженията на общинските, областните и частните болници и болничната асоциация излязоха с декларация, в която представят няколко предложения за промени, около които са се обединили, свързани с проектобюджета на НЗОК. Документът е изпратен до председателя на НС, премиера, председателите на парламентарните комисии по здравеопазване и бюджет, министъра на здравеопазването и до председателя на надзорния съвет на касата.

Ето и пълния текст на декларацията:

Уважаеми дами и господа,

Българският лекарски съюз, Асоциацията на университетските болници, Националното сдружение на частните болници, Сдружението на областните болници, Сдружението на общинските болници и Българска болнична асоциация на база заседание на Мениджърския съвет към УС на БЛС се обединихме около няколко предложения за промени в проекта на ЗБНЗОК, касаещи болничната помощ, част от които

Българският лекарски съюз вече депозира в свое официално становище.

Считаме, че за правилното функциониране на системата, която да удовлетворява както пациентите, така и медицинските лица, трябва да се приеме предложението на БЛС за елиминиране възможността за прехвърляне на суми от параграф в параграф, така че гласуваните веднъж средства по пера да бъдат използвани само и единствено за обезпечаване дейността по направление. По този начин ще внесем спокойствие в системата, като обезпечим дейността на всички лекари, които да се фокусират не в усвояването на средства, а върху по-доброто качество на медицинската услуга.

Приоритет в сферата е развитието на медицината в цялостния й аспект. Точно поради тази причина считаме, че трябва да се даде възможност на лечебните заведения, които имат сключен договор с НЗОК, да разширяват своята дейност, но като се вместят в гласувания им от касата бюджет. В условията на лимитиране дейността на болниците е абсолютно излишно да се налагат крути законови ограничения, които да забраняват развитието на медицината в лечебното заведение, при положение, че новоразкритата дейност, така или иначе няма да бъде изплатена, ако не се съобрази с гласувания от НЗОК бюджет.

Аналогично подкрепяме БЛС в притеснението си относно легитимацията на контрольорите на РЗОК само с лична карта (на чл.72, ал.3). Това правомощие дава възможност за злоупотреба със служебно положение и създава предпоставка за превишаване на делегираните административни правомощия.

Противопоставяме се на предложението по чл. 76 г за предварително удържане на суми от наложени актове, независимо че са в процес на обжалване. Този акт противоречи на правния принцип, че за да се пристъпи към принудително изпълнение следва да има влязъл в законова сила акт - съдебен или индивидуален административен акт. Считаме, че не е необходимо да създаваме предпоставки за фалити на лечебни заведения, като предварително се удържат финансови глоби.

За всички нас, приоритет е правилното функциониране на здравната система, повишаване качеството на медицинската услуга и създаване на справедливи условия на труд на заетите в сектора специалисти. В този ред на мисли настояваме да се премине към заплащане на реално извършената и отчетена медицинска дейност от българските лечебни заведения за минал период. Практиката показва, че неусвоените бюджетни средства и реализираните икономии в здравната системата могат да покрият дефицити в сектора. Държавата не е длъжник само към чуждестранните специалисти, тя има ангажимент да обезпечи извършената дейност на собствените си такива. Настояваме с предвидените средства за бюджет 2019 и при реализиране на икономии в параграфа болнична помощ да се разреши изплащането на неразплатена дейност с българските лечебни заведения за минал период.

Декларацията е подписана от седмината председатели на сдруженията в сферата на здравеопазването.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: blsbg.com
Снимка: protegez-vous.ca

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеЛайфстайлСоциални грижиЛюбопитноАнкетиТестове