Начало Здравна медиа Здравни новини Седмата национална конференция Жените и диабетът се проведе в Пловдив

Седмата национална конференция Жените и диабетът се проведе в Пловдив

Седмата национална конференция Жените и диабетът се проведе в Пловдив - изображение

Седмата национална конференция „Жените и диабетът. Нашето право към здраво бъдеще“ се проведе в Парк-хотел Пловдив. Инициативата бе на "Националната Асоциация на Децата и Младите Хора с Диабет". Водещи лектори на събитието бяха детският ендокринолог д-р Анелия Балабанова и ендокринологът д-р Димитър Георгиев от верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив и проф. д-р Златко Кълвачев, дмн от МБАЛ „Надежда“ в София.

Специалистите представиха теми като:

- консултации преди забременяване за момичета със захарен диабет,

- възможности за раждане,

- реални и нереални опасности от ваксиниране при диабетици и редица други.

Д-р Димитър Георгиев поясни, че е много важно младите момичета да заявят желанието си за дете поне 3 месеца, преди забременяване. Това ще позволи на екип от специалисти - ендокринолози и акушер-гинеколози да обяснят основните стъпки за забременяване, нормална бременност и раждане при дами със захарен диабет. Лошият метаболитен контрол преди самото зачеване и по време на бременността крие рискове от вродени малоформации при бебето, повишено тегло на бебето, травматично раждане, преждевременно раждане или мъртво раждане, както и неонатална хипогликемия.

Д-р Балабанова препоръча приемането на фолиева киселина поне 3 месеца преди зачеване и задължително до 12 гестационна седмица. За някои дами е желателно приемането на фолиева киселина дори през цялата бременност, шест седмици след раждане, а за други и през периода на кърмене. Тя поясни също, че не е задължително всяка жена с диабет да ражда секцио, но крайната преценка е на гинеколога.

Относно ваксинацията Проф. Кълвачев успокои присъстващите, че ваксините срещу грип не са опасни за хората с диабет и посочи, че в много страни от ЕС те дори са задължителни. Вирусологът подчерта, че ваксините повишават имунитета, но всеки трябва сам да прецени дали попада в рискова група и дали желае ваксина.

Д-р Димитър Георгиев

Статията работи: Велина Неделчева
Снимка: goldencrown.bg


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлЛюбопитноСпортИсторияЗдравни съветиПатологияСнимкиХранене при...ИнтервютаАнкетиТестовеХрани и ястияВидеоДиетиЛеченияИзследванияОрганизацииЗаведенияБотаникаКлинични пътекиЗдравни проблемиАлт. медицинаПсихологияСпециалистиПроизводителиСоциални грижиФизиологияРецептиНормативни актове