Начало Здравна медиа Здравни новини Седмица за профилактика на туберкулозата провеждат в болницата в Монтана

Седмица за профилактика на туберкулозата провеждат в болницата в Монтана

Седмица за профилактика на туберкулозата провеждат в болницата в Монтана - изображение

МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ в Монтана организира третата по ред за тази година седмица за профилактика на туберкулозата от днес до 14 септември. Решението на здравното заведение за осъществяване на четири кампании годишно, посветени на тежкото инфекциозно заболяване, е свързано с факта, че това е време, в което общественото внимание да бъде насочено към проблемите, но от друга страна е често и единствената възможност за хора, които нямат доходи или имат проблеми с достъпа до медицински услуги да бъдат прегледани от лекар.

Очевидно инициативата работи, защото от здравното заведение отбелязват, че благодарение на общите усилия между лекарите, здравните власти и неправителствените организации в района на Монтана отчитат тенденция към намаляване на болните от туберкулоза. За последните десет години те са намалели два пъти и броят им вече е колкото е средната заболеваемост в страната, или 21 болни на сто хиляди души.

Д-р Цветан Петров от пневмологичното отделение подчертава, че ръководството полага усилия и прави възможното, за да осигури доплащане, с което компенсира понижените наполовина средства по програмата на глобалния фонд за тубдиспансерите. Програмата постепенно изтегля фонда към по-бедни държави. В случая България трябва да поеме разликата за издръжка на отделенията за туберкулоза, но проблемът все още не е уреден.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mbalmontana.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноОрганизацииСоциални грижиЛеченияСпортЗдравни съветиИсторияХранене при...Нормативни актовеДиетиСнимкиВидеоИнтервютаЛайфстайлИзследванияТестовеАлт. медицинаБотаникаЗаведения