Начало Здравна медиа Здравни новини Седмият конгрес по алергология започва на 17 ноември в столицата

Седмият конгрес по алергология започва на 17 ноември в столицата

Седмият конгрес по алергология започва на 17 ноември в столицата - изображение

София ще бъде домакин на Седмия Национален конгрес по алергология, който започва на 17 ноември. На него като специален лектор ще се изяви проф. Марко Чикарди от университета в Милано. Форумът ще бъде съсредоточен около алергичните заболявания и по-специално върху редките форми на ангиоедем. Специалистите ще обсъждат в продължение на 3 дена над 20 теми, обхващащи разновидности на алергии и тяхното лечение.

Проф. Чикарди има голям принос за по-доброто опознаване на това заболяване, като неговата работа е насочена предимно към С1 инхибитора и наследствения ангиоедем. Той представлява остър оток на кожата или лигавиците и може да бъде опасен за живота, когато засегне горните дихателни пътища. Специално при наследствената форма на болестта липсва плазменият белтък С1 инхибитор, който отговаря за контрола на различни имунни механизми. Неговата липса може да доведе до оток и повишена пропускливост на кръвоносните съдове.

Смята се, че в България около 140-700 души страдат от заболяването, но официално са диагностицирани 80. Първият случая на ангиоедем в страната е регистриран през 1972 г. в Клиниката по алергология към „Александровска“. Трудността при диагностицирането идва оттам, че болестта има неспецифична клинична картина. Пациентите получават подкожни отоци, които се влошават през следващите 24 часа. За разлика от нея други алергични реакции могат да продължат няколко дни.

Друго характерно за ангиоедема са коремните кризи, които имитират остър хирургичен корем. Те не се повлияват от спазмолитично или аналгетично лечение, използването на кортикостероиди и антихистамини също не води до резултат. Тъй като заболяването е наследствено, то се предава от поколение на поколение.

Важно е лекарят да може да различи навреме симптомите на ангиоедема, за да не се стигне до ненужна хирургична интервенция. Ако отоците засегнат орофаринкса, има опасност да настъпи смърт вследствие задушаване.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: clinica.bg
Снимка: wieldydoctor.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниОрганизацииЛеченияСпециалистиСнимкиАлт. медицинаИнтервюта