Начало Здравна медиа Здравни новини Следващата седмица ще има противогрипни ваксини в аптеките

Следващата седмица ще има противогрипни ваксини в аптеките

Следващата седмица ще има противогрипни ваксини в аптеките - изображение

Главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заяви, че 7000 броя противогрипни ваксини пристигат днес и в средата на следващата седмица ще бъдат в аптечната мрежа.

Тази година ваксините свършиха още в края на октомври за разлика от миналата, когато количествата бяха изчерпани, когато епидемията от грип приключваше. Една то причините се крие в засиления интерес на хората. Очевидно 150 000 дози не са достатъчни за страната и за следващата година производителите трябва да се съобразят.

В момента навлизаме в сезона на грипа. У нас все още няма констатирани случаи и хората могат да се ваксинират дори до края на декември.

За пореден път главният здравен инспектор припомни, че целта не е масовата имунизация против грип. Важно е обаче ваксини да си поставят онези, за които заболяването може да е фатално. И това са децата, хората с имунни заболявания и възрастните.

През следващата година мъжете и жените над 65 години ще бъдат ваксинирани безплатно против грип.

Най-вероятно и тази години грипната епидемия ще ни залее в края на януари и през февруари. Според д-р Кунчев не се очакват изненади в щамовете и начините, по които грипът протича, но и не бива да се подценява.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: bnt.bg
Снимка: topsante.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиЛюбопитноЛеченияИсторияВидеоСоциални грижиЗдравни съветиАнкетиАлт. медицинаЛайфстайлТестовеМикробиологияЗдравни проблемиПрезентацииХранене при...БотаникаИзследвания