Начало Здравна медиа Здравни новини След края на лятото специалистите отчитат нарастване на случаите на кърлежопреносими болести тази година

След края на лятото специалистите отчитат нарастване на случаите на кърлежопреносими болести тази година

След края на лятото специалистите отчитат нарастване на случаите на кърлежопреносими болести тази година - изображение

След свършването на летния сезон равносметката е 25% увеличаване на случаите на марсилска треска спрямо 2017 г. и трима починали вследствие заразата. Държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщава, че до този момент от началото на годината са регистрирани 200 болни от марсилска треска. Заболяването рядко има летален изход и се води за неопасно.

Поречието на р. Марица и Южното Черноморие са характерни за възникване на причиняваната от кърлежи зараза. Това се потвърждава и от местообитанието на разболелите се пациенти, а починалите са от област Ямбол и от Бургас.

Специалистите отчитат ръст на заболелите и от лаймска болест. Според директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев увеличението е с 42%. Това също кърлежопреносимо заболяване е най-широко разпространено, като регионите, в които най-често се среща са Северна и Централна България, по-специално около Добрич, Велико Търново, Варна и Плевен.

До момента по отношение на западнонилската треска има един потвърден случай и няколко в София, които не са.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: clinica.bg
Снимка: momjunction.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноМикробиологияИсторияЛайфстайлАлт. медицинаИзследванияХранене при...Здравни съвети